Verkoudheid te slim af met voeding
03 november 2015 
2 min. leestijd

Verkoudheid te slim af met voeding

Vorige week heb ik het gehad over de heilzame effecten van zuurstof en het ondermijnende effect van suiker op je immuunsysteem. Benieuwd wat je qua voeding nog meer kunt doen voor je afweer? Lees snel verder.

Een invasie van Wind-Koude

In de TCM (Traditional Chinese Medicine) worden de seizoensgebonden weersomstandigheden als boosdoeners aangewezen bij verkoudheid. Verkoudheid wordt zelfs ‘een invasie van Wind-Koude’ genoemd. Deze elementen brengen een reactie in je lichaam op gang waardoor je immuunsysteem meer moeite heeft ziekteverwekkers uit je lijf te werken. Dat heeft te maken met je ‘wei-qi’. Deze energie kun je met acupunctuur en voeding prima verbeteren. Een keer acupunctuur per seizoen kan in preventief opzicht een goed idee zijn.

Ayurvedisch eten

De Ayurvedische (Indiaas-vegetarische) keuken is geheel gericht op het optimaliseren van je spijsvertering, Zo krijg je meer energie en een beter humeur, kan je lichaam beter ontgiften, neemt het voedingsstoffen beter op, houdt het je bloedsuiker in balans en helpt het je op temperatuur te blijven. Zo blijf je gezond, voel je steeds beter hoeveel voeding je nodig hebt en neemt je gevoel van welzijn toe.
Wil je niet vegetarisch eten, dan kun je kiezen voor de vijf elementen-voedingsleer uit de TCM om jezelf in balans te houden.

Eet zelfgemaakte kippensoep

Het is bewezen: zelfgemaakte kippensoep, getrokken van biologische kip met bot, bevat carnosine en dit aminozuur zet je afweersysteem aan tot het opruimen van griep- en verkoudheidsvirussen. Maak dus een flinke pan als je je niet lekker voelt (of laat je partner dat doen ;-)
Sowieso lekker toch, een kop hete bouillon of soep als je rillerig bent? Extra gezond als je knoflook, wortel en vers geraspte gember toevoegt.

Supplementen?

Misschien gebruik je supplementen. Maar zijn het de juiste voor jou? In de juiste vorm, in de juiste combinatie en in de juiste hoeveelheid? En neemt je lichaam de stoffen eigenlijk wel goed op? Laat jezelf eens ‘doormeten’ bij een orthomoleculair geneeskundige, kinesioloog of homeopaat. Sowieso kan het in de winter geen kwaad om vitamine C en D te nemen, zeker als je veel stress hebt. Bij verkoudheid en griep kunnen ook probiotica een goed idee zijn. Dit is zonder recept te koop, maar je kunt voor de zekerheid je apotheker om advies vragen; wat is een gezonde dosis, hoe vaak, hoe lang?
In je darmen huist 70% van je weerstand. Gebruik sowieso altijd probiotica na een antibioticakuur om je darmflora te herstellen. De conditie van je darmen staat overigens ook direct in verband met je gevoel van welzijn, dus je immuunsysteem is dubbel gebaat bij gezonde darmen!.

Neem nog een glaasje

Als je verkouden bent en last hebt van keelpijn of een kriebelhoest, dan zal het niet veel moeite kosten om genoeg te drinken. Het kan ook zijn dat je niet op koude drankjes zit te wachten en liever (kruiden)thee of heet water drinkt. Zorg er in elk geval voor dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Onder andere je lymfesysteem, een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem, heeft water nodig om goed te kunnen functioneren.

Je glaasje gemeentepils bevalt je misschien beter als je het oplaadt met een woord naar keuze. Dit doe je eenvoudigweg door een woord op een briefje te schrijven. Bijvoorbeeld Vertrouwen, Liefde, Dankbaarheid, of een ander positief woord, of kies een fijne orakelkaart als je die hebt. Leg het briefje of de kaart onder je glas water. Ik merk zelf meteen verschil met een niet opgeladen glas water, de smaak en het mondgevoel zijn echt anders. Je kunt ook edelstenen (rozenkwarts, bergkristal, amethist) in je water doen. Of visualiseren dat er regenbooglicht van je handpalm in je glas stroomt. Neem eens de proef op de som!

En, ben je de keuken al ingedoken voor een pan verse kippensoep? Ik ben benieuwd naar je ervaringen! (En naar je favoriete recept ;-) )

Misschien wil je dit ook lezen:
Snel van je verkoudheid af met zuurstof! 
Suiker weg, verkoudheid weg

Over de schrijver
Reactie plaatsen