Beloofd is beloofd
Iets beloven. Een krachtig gebruik. Zo krachtig dat een belofte jaren of zelfs eeuwen later nog een rol kan spelen, zonder dat je het weet…Goedbeschouwd is een belofte een echt tovermiddel.
Door iets te beloven en het ook te doen, stel je orde op zaken, schep je helderheid, laat je zien dat je betrouwbaar bent in woord en daad. Je neemt verantwoordelijkheid. Kiest richting. Anders gezegd: je focust je scheppende kracht.
Een belofte bestaat uit specifieke, emotioneel geladen beelden. Het kan het snoepje zijn dat je je kind belooft, of de belofte aan je partner dat je op tijd thuis bent vandaag. De belofte aan jezelf dat je morgen echt begint met sporten. Hier wordt de belofte wel eens een ‘goed voornemen’. Je vindt dat je moet sporten, maar houdt een deurtje open.
Iets ‘vrijblijvend’ beloven geeft niet alleen geen resultaat, maar ook een vervelend gevoel.
Steeds als je een belofte aan jezelf of een ander niet nakomt, groeit ongemerkt je stapel aan specifieke doelen gewijde, niet benutte pakketjes energie.
Belofte maakt schuld. Hoe dit kan uitpakken, zie ik regelmatig tijdens het werken met Christallin Source Healing.
Soms is het nodig met deze methode oude beloften te neutraliseren, om ervoor te zorgen dat een cliënt de healing kan toelaten.
Zo kwam ik bij een cliënt tegen dat zijn oma zich heilig had voorgenomen ‘voor altijd’ voor haar vader te zullen zorgen. Deze belofte, die dus niet eens van hem was, werkte door in zijn leven in de vorm van moeite met keuzes voor zichzelf maken en het idee van het ‘in de steek laten’ van zijn familie.
Een andere cliënt had al 10 jaar terug een relatie verbroken, maar ze bleef zich mateloos ergeren aan haar voormalige partner. Onbewust voelde ze zich verantwoordelijk voor hem. Uit de sessie kwam de belofte naar boven die ze elkaar, dolverliefd, in het prille begin van de relatie hadden gedaan: dat ze ‘voor altijd’ bij elkaar zouden blijven…
Ook als partners elkaar uit een vorig leven kennen, kunnen er hinderlijke oude beloftes een rol blijven spelen. Zo werkte ik met nog een dame die de verantwoordelijkheid voor haar ex niet los kon laten. In een vorig leven bleken de twee broer en zus te zijn geweest. De broer (in dit leven dus een vrouw) had beloofd ‘voor altijd’ voor zijn jongere zus te blijven zorgen.
‘Voor altijd’ is soms dus heel letterlijk. Ik kom het ook tegen als gelofte. Bijvoorbeeld de gelofte van kuisheid of van armoede die je in een vorig leven als monnik of non hebt gedaan.
Denk ook aan de ‘ik verklaar en beloof het’ of ‘zo waarlijk helpe mij God almachtig’ die je als ambtenaar uitspreekt als je in dienst treedt bij een ministerie. Een belofte die niet automatisch wordt geannuleerd als je weer uit dienst treedt. Het lijkt misschien niet erg, want deze belofte gaat over integriteit, een positieve kwaliteit. Maar met het doen van de belofte – je tekent er letterlijk voor – verbind je je aan de organisatie. En dat lijntje kun je beter ‘doorknippen’ als je naar een volgende werkgever gaat, zodat niet een stukje van je energie aan een oude situatie verbonden blijft.
Het via een healing neutraliseren van beloften en geloften kan voor veel opluchting en duidelijkheid zorgen. De energie die je er ooit in had gestoken, wordt vrijgemaakt en komt weer naar je terug.