Dank je!

“Grazie, grazie, grazie!” Uitbundig als Zuid-Europeanen zijn, uit een Italiaanse cursusgenoot zijn dank voor een tip die ik hem gaf. Het doet net iets meer, drie keer oprecht ‘dank je!’ te horen. Het komt echt binnen.

Dankbaarheid verbindt

Dagelijks zeggen we heel wat keren gedachteloos ‘dank je’, ‘dank je wel’ of ‘bedankt’. Als automatische beleefdheidsvorm als de ober je op het terras je bestelling brengt, met een glimlach tegen de collega die zo aardig was ook voor jou koffie te halen, wat afwezig tegen de caissière als je je pasjes weer in je portemonnee stopt, hartelijk tegen de vriend of vriendin die je heeft verrast met een leuk uitje of cadeautje….

Dankbaarheid erkent en waardeert handelingen en intenties. Je rondt er (non-verbale) communicatie mee af, maakt contact met de ander. Je laat weten: ik zie je staan en ben blij dat je dit voor me hebt gedaan.

Soms komt dankbaarheid door een grote opluchting. Of door een geweldige kans die het leven je in de schoot werpt.

Soms kan dankbaarheid overweldigend diep zijn. Verwonderde dankbaarheid voor de natuur, als je met open mond kijkt naar de mooiste zonsondergang, of het meest adembenemende uitzicht ooit. Ontroerde dankbaarheid, door de dringend noodzakelijke hulp die je uit onverwachte hoek ontving. Grote geschenken. Soms meer dan je denkt te verdienen, meer dan je kunt bevatten.

Dankbaarheid voelen is prettig, toch?

En als je even een moment neemt, blijkt het niet moeilijk te zijn met een hele opsomming te komen aan dingen waarvoor en mensen voor wie je dankbaar bent. Zo ben ik vandaag bijvoorbeeld dankbaar dat de schoenmaker tegen verwachting in mijn schoenen kan repareren, en dat in korte tijd. Dat ik mijn lieve ouders gezien heb. Dat de lente zoveel prachtige bloemen en bloesems voortbrengt. Dat ik in een land woon met zoveel keuzevrijheid. Dat er muziek is waar ik vrolijk van word. Dat er elke dag weer vele wijze lessen te leren zijn.

Dankbaarheid als ‘slaapmutsje’

Gevoelens van dankbaarheid oproepen brengt je in een ontspannen stemming. Daarom kan dit helpen om sneller in slaap te vallen.

Dat het in eerste instantie wat kunstmatig of onwennig aanvoelt om bewust dankbaarheid op te roepen, lijkt aan te sluiten bij de historische ontwikkeling van het woord: de betekenis van ‘dank’ ontwikkelde zich vanaf ca. de tiende eeuw van ‘het denken, de gedachte; de wil’, via ‘goedgunstige gedachte’ en ‘dankbare gedachte’ tot ‘erkentelijkheid’.

Dankbaarheid, weerstand en overgave

‘Dankbaarheid’ klinkt wat abstract, ongrijpbaar, of misschien wat zoet en klef. Het kan ook doen denken aan traditioneel religieuze verplichtingen: dat je maar deemoedig je hoofd moet buigen en vanzelfsprekend ‘dankbaar’ moet zijn voor alles wat de Heer je geeft. Ook al is het niet wat je wilt. Ook al is het leven nog nooit zo moeilijk geweest.

Als je even voorbij deze weerstand kijkt, kun je zien dat dankbaarheid ook veel te maken heeft met overgave. In het voelen van dankbaarheid geef je je over aan het moment. In het dankbaar zijn ondanks ‘alles’ accepteer je wat er is, wat zich heeft voorgedaan, en zie je dat het leven toch doorgaat, dat er gelukkig nog meer is. Dat alles misschien wel is zoals het moet zijn. Al lijkt er nu even niets van te kloppen, gaat de stress met je op de loop en loopt je planning in de soep.

Een tijdje terug was er een Arabische vertelling op tv. In de hoofdrol een arme man, die steeds maar pech had. Zo vond zijn omgeving althans. Hij vertrouwde er echter met heel zijn hart op, dat alles een reden had en zei stellig dat je niet kunt weten of iets een geluk, een ongeluk, of een geluk bij een ongeluk is. Zijn kameel, broodnodig om zijn wagen te trekken, ontsnapte, maar kwam terug met een vrouwtje. Zijn zoon brak zijn been, maar hoefde daardoor niet het leger in. Je kunt niet altijd vooruit kijken en vooraf een waarde geven aan gebeurtenissen.

Dankbaarheid creëert

Je kunt dankjewel zeggen voor alles waarmee je je gezegend voelt. Je kunt ook dankjewel zeggen voor de dingen die je wilt in je leven, maar nog niet gerealiseerd hebt. Er wordt gezegd dat Dankbaarheid voelen scheppende kracht heeft. Omdat je met deze emotie het heden kunt verbinden met je gewenste toekomst – dank zeg je immers als je iets al hebt gekregen. Hawaiianen hebben de gewoonte om alles te zegenen wat ze zelf zouden willen hebben. Zo omgeef je mensen, dingen en gedachten met positieve gevoelens en kun je hetgeen je wilt in je eigen leven manifesteren.

Zeg ‘dank je’ en meen het

Wanneer heeft iemand voor het laatst dankjewel tegen jou gezegd? Hoe voelde dat?
Wanneer heb jij voor het laatst ‘dankjewel’ tegen een ander gezegd? Hoe was dat?

Probeer dankjewel te zeggen met al je aandacht en maak er een moment van verbinding met jezelf en de ander van. Kijk de ander aan en glimlach: je kent elkaar misschien niet, maar hebt toch iets voor elkaar betekend.

Dank je wel dat je deze blog hebt gelezen.

Waarvoor of voor wie ben jij dankbaar? Deel het hieronder!