Suiker weg, verkoudheid weg?
En, heb je een gezondheidsbevorderende ademhalingstechniek uit de vorige blog uitgeprobeerd? In dit artikel bespreek ik iets anders wat grote invloed heeft op je afweer: suiker.
Met wat je eet kun je je lichaamsfuncties versterken of juist ondermijnen.
Consumptie van suiker onderdrukt direct je immuunsysteem.
Snoep dus selectief, of liever nog, helemaal niet…
Een lastige opgave in de donkere tijd van het jaar, waarin je aan alle kanten wordt verleid om te snoepen. Bijvoorbeeld zo:
- Je wordt continu getriggerd door het overvloedige aanbod aan zoete seizoensproducten (pepernoten, chocola, pepernoten met chocola…) in de winkels. (En zeg eens eerlijk, roept het plaatje bij dit artikel geen trek op? 😉 )
- Je mind vindt dat je ervan moet profiteren, want dit spul is maar ‘tijdelijk’ beschikbaar, en het doet zo gezellig denken aan vroeger.
- Je lichaam zegt ook geen nee, want door mechanismen uit de oertijd denkt het dat je met de winter op komst wel wat extra calorieën kunt gebruiken.
- Donkere dagen kunnen sombere gevoelens oproepen, waarbij je troost en comfort zoekt in eten.
- Kunstlicht ’s avonds bevordert ook nog eens je trek. Weer door een oermechanisme, dat vindt dat je mag eten zolang het licht (‘zomer’) is.
- Heb je het koud doordat je nog moet wennen aan de dalende temperaturen, dan wil je ook meer eten.
- Een diner met de nodige koolhydraten (stamppot, pasta bolognese) kan je bloedsuiker zodanig beïnvloeden dat je na de maaltijd haast onweerstaanbaar zin krijgt in zoet.
- Daarnaast is het najaar vaak een drukke tijd op je werk. Deze stress zorgt er nog eens extra voor dat je naar snelle energie in de vorm van suiker wilt grijpen.
- Of misschien vind je het lastig om te weigeren als aardige collega’s iets te snoepen aanbieden.
- Beeldschermwerk bevordert je trek (het lijkt alsof je hersenen meer glucose nodig hebben)
- Piekeren doet je energie ‘opstijgen’. Zoete dingen eten is dan een onbewuste remedie om weer te aarden.
- Hoe meer je snoept, hoe meer zin je krijgt in suikerrijke, calorierijke producten, door de beloningsstofjes in je hersenen en door de pieken en dalen in je bloedsuiker.
- Snoepen kan uitmonden in een gewoonte waar je niet eens meer over nadenkt. Een gewoonte die zichzelf in stand houdt door de verslavende werking van suiker.
Je ziet, een bombardement aan prikkels die je aanzetten zoete dingen naar binnen te werken.
Probeer desondanks een held te zijn en zo vaak mogelijk nee te zeggen tegen zoetigheid. Dat je de calorieën niet nodig hebt, is één. Veel belangrijker is echter dat het eten van suiker direct je immuunsysteem onderdrukt. Suiker remt de aanmaak van witte bloedcellen. Je afweer kan zijn werk – waaronder virussen vangen en dus verkoudheden voorkomen – dus minder goed doen. Teveel suiker consumeren kan leiden tot slijmvorming in je lichaam en ontstekingen. En dat kan weer de aanzet zijn tot allerlei andere klachten.
Je zult merken dat als je stopt met suiker, je veel minder vaak verkouden bent, of veel sneller dan normaal van je verkoudheid af bent. Ik krijg zelf als ik drie dagen of meer achter elkaar snoep (en dat hoeft niet eens veel te zijn) vaak een soort ‘pseudoverkoudheid’, die snel wegtrekt zodra ik de suiker weer uit mijn leven heb geschrapt… Probeer naar je lichaam te luisteren en het niet extra te belasten.
Zoek je extra motivatie om de suiker te laten staan? In het bekende boek De Voedselzandloper staan veel overtuigende redenen opgesomd. Wist je bijvoorbeeld dat suiker je lichaam sneller doet verouderen?
Ik zou nog willen toevoegen dat je een goede daad verricht door drastisch te minderen met snoepgoed: het scheelt CO2 en foute palmolie. Niet meer eten dan je nodig hebt is dus niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de luchtkwaliteit, de regenwouden en alle mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn.
Laat jij suiker voorlopig staan? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!
Dit wil je misschien ook lezen:
Snel van je verkoudheid af met zuurstof!
Verkoudheid te slim af met voeding