Snel van je verkoudheid af met zuurstof!
28 oktober 2015 
2 min. leestijd

Snel van je verkoudheid af met zuurstof!

Het is weer de tijd van het jaar dat het je zomaar kan overkomen: een verkoudheid. Van een loopneus tot aan grieperigheid, als het koude seizoen zijn intrede doet en er om je heen steeds meer snotneuzen zijn, lijkt er soms geen ontkomen aan. En dan? Uitzieken met paracetamol, hoestsiroop en zakdoeken? Het kan ook anders! Ik geef je mijn favoriete en meest effectieve oplossing!

Allereerst: hoera voor je immuunsysteem! Het zit briljant in elkaar en heeft al eindeloos veel aanvallen op jouw gezondheid afgeweerd! Onder meer je huid, je slijmvliezen, de vele microben in je darmen, je witte bloedcellen en je lymfestelsel maken deel uit van een ingenieus systeem dat werkt met allerlei verschillende, hard werkende, met elkaar communicerende en zelfs lerende cellen. Samen bestrijden ze virussen, bacteriën, parasieten en andere ziekteverwekkers, schimmels, carcinogenen, gifstoffen en vervuiling. Indringers worden herkend en onschadelijk gemaakt. Tegen bepaalde ziekten wordt resistentie opgebouwd. Meestal merk je niets van al die actie. Soms juist wel: koorts bijvoorbeeld of een hoestprikkel is ook een tool van je afweersysteem.

Ook met een bewonderenswaardig afweersysteem kun je een keertje ziek worden.
Een door een virus veroorzaakte verkoudheid komt veel voor. Er zijn dan ook ruim 200 soorten verkoudheidsvirussen.

Of je verkouden bent, concludeer je aan de hand van symptomen als een snotneus, hoesten, keelpijn, hoofdpijn, rillerigheid, vermoeidheid. Daar wil je snel weer vanaf!

De beste manier om van je verkoudheid af te komen? Zuurstof!!

Eind vorige week begon ik zelf verkouden te worden. Maar dat heeft niet of nauwelijks doorgezet. Ik was namelijk toevallig zaterdag begonnen met een Sadhana waarbij je onder meer dagelijks 21 minuten aan een stuk diep en volledig (buik-flanken-longen) moet ademen. Het doel is gecentreerd blijven, maar een aangename bijwerking is dat de verkoudheid nauwelijks kans heeft gehad. Ik voel me gezond en energiek. Dit komt omdat je met een bewuste ademhaling veel meer zuurstof in je lijf brengt. Hier profiteren je hersenen en alle onderdelen van je immuunsysteem van.

Goed ademen levert je veel op:

 • het geeft energie
 • kalmeert je
 • centreert je aandacht
 • helpt je bloed te zuiveren
 • ontdoet je longen van vervuiling en slijm
 • extra zuurstof maakt je blij
 • het versterkt je energieveld
 • je verbrandt er karma mee (energetische ballast van niet verwerkte ervaringen)
 • je darmfunctie verbetert
 • je bloeddruk wordt lager
 • kankercellen kunnen niet tegen zuurstof

En er zijn nog veel meer voordelen!

Je kunt kiezen voor een rustige, diepe ademhaling. Maar je zult meer effect ervaren als je een krachtige, snellere ademhalingstechniek toepast, zoals Pong Youp of de Kundalini vuurademhaling.

Pong Youp

Pong Youp is een gezondheidsbevorderende ademhaling, waarbij je krachtig in- en uitademt door de neus. De techniek levert je talloze voordelen op. Bekijk deze video voor alle details.

Kundalini vuurademhaling

Ook bij de in de Kundalini yoga gebruikte vuurademhaling adem je in en uit door de neus. Je zit ontspannen, met een rechte rug en met gesloten ogen. Bij elke uitademing trek je je navel naar je ruggengraat. Het is een snelle, ‘snuffende’ ademhaling. Aangeraden wordt om het op te bouwen, van 1 minuut tot 3-5 minuten. Het ademtempo kun je opbouwen van 1 ademhaling per seconde tot 2 à 3 ademhalingen per seconde.

Word je duizelig, vertraag je tempo dan even.
Doe de vuurademhaling niet als je menstrueert, zwanger bent, of jonger bent dan 16.

Activerende ademhalingsmethoden als Pong Youp en de vuurademhaling kun je trouwens beter niet voor het slapen doen, want je wordt er wakker van 😉
Ik doe mijn ademoefening vóór 10.00 uur ’s ochtends, urenlang effect!

Ga je een van de ademhalingstechnieken proberen? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Misschien wil je dit ook lezen:
Suiker weg, verkoudheid weg
Verkoudheid te slim af met voeding

Over de schrijver
Reactie plaatsen