Een onthullend schilderij
25 november 2020 
4 min. leestijd

Een onthullend schilderij

Onlangs had ik de eer en het genoegen om een intuïtief schilderij te maken voor een dierbare vriendin, vanuit het thema Liefde.

Dit is het geworden:

Thebe’s Thesaurus – Guide of Light (acrylverf op canvas)

Hoewel het woord ‘Liefde’ misschien associaties oproept met roze hartjes en rode rozen, bleek het daar niets mee te maken te hebben. In de 7 dagen waarin ik aan het doek werk, wordt de opdrachtgeefster onthuld als hoeder van Licht, met tot mijn verrassing een duidelijke link met het oude Egypte.

Als ik even bezig ben, moet ik een traantje wegpinken, omdat ik het zó ontzettend leuk vind om op deze manier te schilderen. Een vervullend en fascinerend creatief proces.

Het is ook een intensief proces. Gedurende de dagen dat ik aan het doek werk, ben ik voortdurend in afstemming, en ik moet voor bijna alle beelden die ik doorkrijg, een korte studie doen. Zo heb ik nog niet eerder een Egyptische godheid of twee handen geschilderd.

Ik meng kleuren, probeer uit, en meer dan eens begin ik van voren af aan om het beeld dat ik doorkrijg, correct weer te geven.

Met een foto als voorbeeld doe ik mijn best om de gelaatstrekken te vangen en haar blauwe ogen te laten stralen. Dat het doek om haar portret vraagt, hou ik nog even voor me, leuk om haar daar straks mee te verrassen.

Het eindresultaat is een doek vol symboliek, en de titel die ik doorkrijg is ‘Thebe’s Thesaurus – Guide of Light’.

Synoniemen
Een thesaurus is een synoniemenlijst. Ik vat het woord symbolisch op: Thebe was in het oude Egypte lange tijd een belangrijke stad en heiligdom. De oude kennis en de verering van het (vrouwelijke) goddelijke zijn steeds op een nieuwe manier in de wereld gekomen; als een soort ‘synoniemen’. Als draagster van oude kennis belichaamt deze lieve vrouw ook deze ‘synoniemenlijst’. ‘Guide of Light’; Lichtgids, of Hoeder van Licht, spreekt voor zich. Ze is door haar verbinding met de Bron een Licht voor haar omgeving, komt licht brengen.

Ik bespreek hieronder de verschillende symbolen die op het doek te zien zijn.

Isis, onder meer genoemd ’De Ene die Al Is’, de godin van liefde (!), vruchtbaarheid, magie, mysterie, het vrouwelijke natuurprincipe, is een opvallende figuur. Zo’n ‘divine’ verschijnt niet voor niets, ik vermoed een diepe persoonlijke connectie met Isis (en opvolgers) uit minstens één vorig leven. De verering van de godin Isis was ooit wijdverbreid, in de Romeinse tijd waren er tot in Londen erediensten. De vroege katholieke kerk liet grote aantallen volgelingen van de Egyptische godin toe, die zich prima konden vinden in het beeld van Maria met kind – dat mogelijk geïnspireerd is op de beeltenis van Isis met Horus op schoot.

In het sterrenbeeld Grote Beer zagen de oude Egyptenaren een nijlpaard, vertegenwoordiger van hemelbewaakster Thiouis.

De Zon, de Aton, is een universeel goddelijk symbool. Bij de oude Egyptenaren verpersoonlijkt door Ra.

Gier met Dorsvlegel: dit hiëroglief bleek symbool te staan voor koningsschap.

Het ‘tennisracket’ is een sistrum, een muziekinstrument dat je als voorloper van de tamboerijn zou kunnen zien. Het werd in vervlogen tijden veel gebruikt, zeker ook bij erediensten voor Isis.

Het Klavertje is onlosmakelijk verbonden met Ierland en de drieëenheid van Maagd – Moeder – Wijze Vrouw; de drie aspecten van de Godin. Met het klavertje komen de oude keltische tradities en het communiceren met natuur en natuurwezens in beeld. Klaver is een eetbare plant met medicinale eigenschappen.

Drie Berkenblaadjes: ook de berkenblaadjes verwijzen naar het vrouwelijke goddelijke.

De berk werd in vroeger tijden gezien als een heilige boom, de boom der wijsheid, bij de Germanen verbonden met godin Freya, bij de Kelten met godin Brigit. De berk is ook een symbool voor een nieuwe start.

Rond de Vliegenzwam bestond ooit een wijdverbreide cultus. De paddenstoel werd als geestverruimend middel gebruikt en stelde mensen in staat te communiceren met natuurwezens en wijsheid te vergaren. De vliegenzwam groeit vaak onder berkenbomen.

Een eikel draagt als vrucht van de eik de potentie in zich van een compleet nieuwe boom, die op zijn beurt talloze zaden voortbrengt, en een heel bos in zich draagt. De eik is gewijd aan Wodan/Odin. En laat die Noorse oppergod nu ook verbonden zijn met de vliegenzwam. Die zou zijn ontstaan uit het speeksel van zijn paard Sleipnir.

De boom is een aards symbool bij uitstek. Het organisme wortelt letterlijk in de aarde, groeit naar het licht, geeft schaduw, zuurstof, voedsel, brandstof en onderdak, en maakt deel uit van een prachtig ecosysteem. Een uitnodiging om te wortelen, je verbonden te voelen met de wereld, en je je connectie met de natuur te herinneren.

Kabouter: onzichtbaar voor de meeste mensen, en verbannen naar het rijk der sprookjes en de belevingswereld van kinderen, zijn er kabouters, elfjes en andere wezens uit de natuursferen. Een kabouter is symbool van zorg voor de natuur, oude wijsheid, en verbinding tussen mens en natuur. Van behulpzaamheid ook. Een reminder om je met het gevoelsleven en de wijsheid van je innerlijk kind te verbinden.

Een kikker was bij de Kelten een wezen met helende krachten, omdat hij in verschillende werelden (op het land en in het water) kan leven. Kikker staat voor transformatie, vruchtbaarheid, en vereniging van elementen. En kan grote sprongen nemen.

Gouden kruis: als laatste item moet er een gouden kruis komen dat aan een ketting of rozenkrans hangt. Ik kon het niet goed plaatsen in het geheel, maar wist dat ik het uit moest voeren. Desgevraagd vertelde de opdrachtgeefster mij dat ze niet gelovig is, maar wel een rozenkrans heeft die ze van haar oma heeft gekregen. Het christelijk kruis is mogelijk gebaseerd op de ankh, het Egyptische Levenssymbool. Een kruis is een teken van bescherming, van toewijding, van de verbinding tussen hemel en aarde. En door het christendom ook een symbool van de fysieke aanwezigheid van god op aarde. De mens die het goddelijke handen en voeten geeft. Het kruis is bezet met 7 robijnen. De robijn is de ‘steen der koningen’ (en is ook te zien op bisschopsringen als teken van waardigheid). Robijn geeft geestelijke kracht, moed, energie en enthousiasme.

De intussen superbenieuwde vriendin is laaiend enthousiast over haar schilderij en de bijbehorende boodschap. We praten er bij de overhandiging uitgebreid over, en na afloop appt ze me: “Lieve Karine, ben zo blij met mijn mooie kunstwerk 😀 “

Lijkt het jou ook wel wat om een volledig op jou afgestemd schilderij te ontvangen en meer te weten te komen over jouw diepere lagen, en jouw licht te onthullen en te laten spreken? Stuur me een mailje; info@karineharkemalichtwerk.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen