Heb jij een blokkade op doelen stellen?
Heb je gewerkt aan je innerlijke rust en je high energy en ben je er nu helemaal klaar voor om fantastische doelen voor jezelf te gaan stellen voor dit jaar? En word je blij van dit vooruitzicht? Of krijg je het benauwd bij de gedachte ervoor te moeten gaan zitten, keuzes te maken, ergens naartoe te gaan werken? Roept het idee van doelen stellen vooral onzekerheid en stress op? Zes tips om van je ‘ja maars’ af te komen.
1 Erken je ‘ja maars’…en laat ze in rook opgaan
Okee, de andere kant op kijken werkt niet, dus maak maar eens een lijstje. Welke ‘ja maars’ komen er allemaal in je op als je denkt aan doelen stellen? Wat geloof je over jezelf, je leven, je mogelijkheden? Waarop vind je dat je geen recht hebt? Welke overtuigingen beperken je (denk aan een bekende als ‘als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje’)? Neem een voor een je doelen en wensen in gedachten en schrijf steeds de ‘ja maar’ op die in je opkomt.
Nu heb je een lijst. Het geeft waarschijnlijk al lucht dat je dit deel van jezelf aan het woord hebt gelaten (wegdrukken kost vaak meer energie), maar je kunt er ook voor kiezen deze lijst met oude, niet-functionele programmeringen te bedanken en te verbranden.
2 Kies een rolmodel
Wil je anders leren omgaan met doelen, resultaten, succes, dan is het een goed idee een of meer rolmodellen te zoeken. Mensen die goed zijn in hetgeen jij wilt bereiken. Je kunt boeken lezen van toonbeelden van succes als Stephen Covey én in je directe omgeving kijken van wie je kunt leren.
3 Stel doelen op alle levensgebieden
Stel doelen op alle levensgebieden: werk, financiën, relaties, gezondheid, ontspanning, bijdrage aan de maatschappij, persoonlijke ontwikkeling. Dit houdt je leven in balans en zorgt ervoor dat er altijd wel een gebied is waar je de gewenste resultaten boekt, wat motiveert om door te gaan.
4 Zorg voor innerlijke rust
Door te zorgen voor innerlijke rust, kun je jouw innerlijke stem weer horen, zodat je weet wat je het liefste wilt.
5 Zorg voor high energy
Het creëren van high energy zorgt voor een positieve mindset, zodat je je gemotiveerder en meer ontspannen voelt. Je wordt moediger en creatiever in het stellen van doelen. Ook werken onder enige tijdsdruk helpt om ‘ja maars’ de mond te snoeren.
6 Spreek je rechterhersenhelft aan
Fantasie, creativiteit en intuïtie worden vaak toegeschreven aan je rechterhersenhelft. Je linkerhersenhelft staat dan voor de kritische en analytische kant. Het aanspreken van je creatieve eigenschappen helpt ‘ja maars’ te omzeilen. Hoe kun je dit bijvoorbeeld doen:
Roep onzichtbare hulp in
De een is er gevoeliger voor en meer geïnteresseerd in dan de ander, maar is het eigenlijk niet logisch om wat hulp van engelen, gidsen en het Universum in te roepen als je met energie gaat werken? Want dat is eigenlijk wat je gaat doen. Je gebruikt je intentie om iets te creëren. Vraag hulp om je angsten weg te nemen, je creativiteit te bevorderen en je verlangens helder te krijgen. Meditatie en visualisatie maken je gevoeliger voor het signaleren van tekens en synchroniciteit.
Maak een vision board
Pak een stapel tijdschriften, kleurpotloden, stiften, gekleurd papier en een A1 vel en ga er als een kind mee op de grond zitten om je vision board te maken. Zet een wekker, neem maximaal een kwartier per levensgebied (je kunt het later altijd aanvullen of wijzigen) en begin te knippen, te scheuren en te plakken. Je kunt bij je gekozen afbeeldingen ook woorden plakken of schrijven, bijv. ‘radiant’, ‘happy’, ‘super healthy’.
Verwoord je doelen
Schrijf je liever, pak een paar mooie vellen papier en een fijne pen (wellicht voor elk levensgebied een andere kleur), schrijf op elk vel je eigen naam en de omschrijving van het levensgebied. Start je tekst met de zin “Wat ik dit jaar het allerliefst wil bereiken op het gebied van ….is….”. Blijf schrijven, zonder je pen van het papier te halen. Schrijf 2-5 minuten. Als je even niets meer weet, schrijf je opnieuw de eerste zin op en maak je hem opnieuw af met wat er op dat moment in je opkomt. Als je in de flow bent, kun je verder gaan met het beschrijven van je ideale dag, week, maand.
Film of spreek in!
Maak voor jezelf een video of geluidsopname waarop je spontaan vertelt wat voor jou belangrijk is in het leven en wat je graag wilt bereiken. Eventueel kun je de geluidsopname of video al wandelend in de natuur creëren. Natuurlijk kun je ook gewoon thuis op een comfortabele stoel gaan zitten, of lekker lui gaan liggen, en dan met behulp van de spraakrecorder van je smartphone je wensen inspreken, alsof je wordt geïnterviewd, alsof je rechtstreeks belt met Het Universum, alsof je een bestelling plaatst. Een heel moeiteloze manier om je doelen boven water te krijgen. Komen er ‘ja maars’ op, herhaal dan eventueel stap 1 van deze blog, of kijk of je er ter plekke mee om kunt gaan. Bijvoorbeeld: ‘ik wil X, maar ik heb nu niet genoeg zelfvertrouwen’. Voeg dan ‘zelfvertrouwen’ toe als doel in het levensgebied ‘persoonlijke ontwikkeling’.
Veel succes!
Ik ben benieuwd: hoe ga jij om met ‘ja maars’? Deel het hieronder!