Vanuit rust naar verbinding met jezelf
18 februari 2014 
2 min. leestijd

Vanuit rust naar verbinding met jezelf

Vorige week ging mijn blog over het benutten van de energie van de vroege lente om lekker op te ruimen, zodat je vervolgens vol energie aan je doelen voor dit jaar kunt werken. Weet je nog niet goed wat je doelen zijn? Dan nodig ik je uit om eerst een stap terug te doen. Neem een moment van stilte, kom tot jezelf, en creëer zo de verbinding en de focus die je nodig hebt om te weten wat je wilt en hoe je daar zou kunnen komen.

Okee, ‘even rust nemen’ kan een behoorlijke opgave zijn. Heb jij net als ik zo’n hoofd waarin 1001 ideeën en to-do’s om aandacht roepen? Laat je je meeslepen in de waan van de dag? Voel je je te gejaagd om te mediteren of een ademhalingsoefening te doen?  Het leven zit vol afleidingen en dat maakt het lastig focus te houden op waar je heen wilt. Als je al weet weet waar je heen wilt! Ik geef je daarom deze week tips om stil(ler) te worden van binnen, zodat je vanuit verbinding met jezelf in contact kunt komen met je verlangens.

Rust in huis

Neem (in je sinds vorige week opgeruimde huis :-)) even pauze van tv, smartphone, social media. Deze media doen continu een beroep op je tijd, je aandacht, je ogen en je hersenen. Je ademhaling wordt beïnvloed, je energie ‘stijgt op’ en daardoor wordt je hoofd nog actiever.
Als je gezinsleden deze mediapauze bezwaarlijk vinden, kun je je misschien elke avond een uurtje terugtrekken in je slaapkamer voor een mini silent retreat.
Richt eventueel een hoekje in huis in met iets dat rust brengt in de ruimte; een Boeddhabeeld, een mooi boeket bloemen, een mini-waterval.

Rust in je lijf

Dit is een goed moment om in elk geval stressende voedingsmiddelen als suiker en cafeïne te laten staan, of zelfs een detoxkuur te doen. Zorg voor nog meer rust door af en toe aan yoga te doen en op je ademhaling te letten.
Als je hoofd steeds maar de boventoon voert, kan de disbalans voor onrust in je lijf zorgen. Onrust die je wakker houdt of een geïrriteerd gevoel geeft. Los het op door even lekker te gaan sporten, al is het een kwartiertje rennen.

Rust in je hoofd

Voor meer innerlijke rust hoef je niet urenlang in lotushouding op een matje te mediteren. Dagelijks 5 tot 10 minuten bewust ademhalen en een ‘bodyscan’ doen, kan al een wereld van verschil maken. Wil je helemaal niet stil zitten, dan is een loopmeditatie wellicht iets voor jou. Je komt dan tot rust door je aandacht heel bewust op je lichaam en de grond onder je voeten te richten. Of doe een ‘spraakmeditatie’, waarbij je minimaal een kwartier door een ruimte loopt terwijl je continu hardop zelfbedachte, niet-bestaande woorden (‘jibberish’) uit. Je hersenen kunnen hier niks mee en daardoor verstillen je gedachten, merk je als je na je oefening gaat zitten met gesloten ogen.

Verbinding met jezelf

Als je rust ervaart, ervaar je duidelijker het verschil tussen ‘buiten’ en ‘binnen’. Je voelt dat je kunt kiezen of je je wel of niet mee laat slepen door wat er buiten je is. Je wordt je bewuster van je eigen tempo, je eigen kijk, je eigen bestemming.

Is het stil om je heen, kun je niet gestoord worden, en is je hoofd inmiddels ook wat rustiger? Dan kun je je beter verbinden met je innerlijke wijsheid. Ga rustig zitten of liggen. Sluit je ogen. Ga met je aandacht naar je hart, leg er eventueel je handen op. Voel hoe je gedragen wordt door de aarde. Voel of zie hoe jou van bovenaf de mooiste ideeën invallen en dat je hart weet welke daarvan precies bij jou passen. Stel jezelf eventueel vragen als ‘Wie ben ik echt?’, ‘Waarom ben ik hier?’, ‘Wat wil ik echt?’ Herhaal de vragen, kijk steeds welk antwoord er komt. Je kunt dit eventueel ook als schrijfoefening doen.

Vanuit deze verbinding met jezelf ga je brainstormen: wat wil je dit jaar graag in je leven? Denk daarbij aan thema’s als gezondheid, relaties, geld, ontspanning, werk, wat je wilt bijdragen aan de wereld, persoonlijke ontwikkeling. Neem er de tijd voor en geniet van het proces!

Tot volgende week!

Wat heb jij nodig om met een goed gevoel doelen te stellen? Deel het hieronder!

Over de schrijver
Reactie plaatsen