Zo kom je weer tot rust!
17 december 2013 
3 min. leestijd

Zo kom je weer tot rust!

Is december voor jou ook zo’n drukke maand? Zo aan het eind van het jaar moet er nog van alles af, van alles geregeld worden. Op je werk, voor je kinderen, de feestdagen…Terwijl de korte dagen en koude temperaturen lijken op te roepen tot gas terug nemen, draait je hoofd op volle toeren om alles gedaan te krijgen wat er op de planning staat. En door je drukke hoofd valt de nachtrust soms ook nog tegen. Herkenbaar? Dit zijn een paar van mijn beste tips om weer snel tot rust te komen!

Adem

Maak voor innerlijke rust steeds opnieuw verbinding met jezelf via je adem. Neem gedurende de dag momenten om bewust goed door te ademen. Je aandacht is al snel bij werk, of bij anderen, en energie volgt je aandacht. Zit met je voeten plat op de grond. Leg eventueel een hand op je buik. Adem volledig: adem rustig en diep in, zodat achtereenvolgens je buik, je flanken, je borstkas en je schouders meebewegen. Hou je adem een tel vast en adem weer uit: schouders-borstkas-flanken-buik. Hou je adem weer een tel vast en herhaal. Versterk je rustmoment door de udjai-ademhaling (yoga) toe te passen: adem bij de oefening in en uit door je neus, terwijl je achterin je keel een zacht ruisende h-klank maakt (alsof je zucht met je mond dicht). Ga tijdens de oefening met je aandacht naar je hart.

Acknowledgements

Waardeer je jezelf eigenlijk wel? Schrijf voor het slapengaan minimaal 5 acknowledgements op; dingen die je vandaag hebt gedaan waar je blij mee bent. Of dat nu de afwas is, dat moeilijke gesprek met je partner waar je tegenop zag, of dat je op schema ligt met je project. Zo ga je met een goed gevoel slapen. En als je deze gewoonte langer volhoudt, ga je vanzelf meer letten op wat er wél goed gaat.

Stop die trein

Stel je je drukke gedachten voor als een sneltrein die in hoog tempo rondjes rijdt in je hoofd. Laat de trein met je aandacht steeds langzamer rijden, tot een tempo dat goed voelt voor jou (helemaal stilstaan hoeft de trein niet, dan vergeet je te ademen ;-)). Hierna kun je verder gaan met een meditatie naar keus voor een nog effectievere nachtrust.

Zet je chakra’s in slaapstand

Mijn favoriete tip voor een goede nachtrust: zet je chakra’s in slaapstand! Dus. Je hebt zeven hoofdchakra’s, energiecentra langs de lijn van je ruggengraat. Ze vormen een interface tussen ‘wat maak je mee’ en ‘wat doet dat in je lijf’. De bovenste twee, je voorhoofdschakra (derde oog) en je kruinchakra, zijn betrokken bij het denken. Als je iemand bent die niks wil missen, of als je paranormaal/intuïtief gevoelig bent (of beide…), dan kan het gebeuren dat deze chakra’s ver open staan en ’s nachts vrolijk doorgaan met informatie downloaden en verwerken. Hierdoor blijf je in hoog-tempo-denkstand.

Hoe los je dat op? Het is heel simpel. Stel je de chakra’s voor als een soort trechters die breder en smaller kunnen worden. Stel je voor dat je voorhoofdschakra op maximaal 10-20% open staat als je gaat slapen, en je kruinchakra op 8-15 %. Of, als je een plaatje handiger vindt: stel je een bloem voor die zich wat sluit, of het diafragma van een camera. Experimenteer hiermee om te kijken wat comfortabel voelt voor jou. Meer dan 20% open is in mijn ervaring de garantie voor onrust in de nacht, maar helemaal dichtzetten is geen goed idee. Je chakra’s vormen een gereedschap wat je standby wil hebben.
Doe voorafgaand aan het kalmeren van je hoofd een grondingsoefening. Een heel korte: ga rustig liggen, adem rustig en volledig in en uit, met je handen op je buik. Voel hoe de aarde je draagt.

Visualiseer!

O jee, nog iets erbij op de to do-list? Nou, goedbeschouwd vervang je iets wat je automatisch doet, maar niet werkt – namelijk doemscenario’s bedenken – door iets wat je met iets meer bewustzijn moet doen, maar wel werkt: visualiseren. Stel je in geuren en kleuren voor: hoe wil je je voelen als je laatste werkweek van dit jaar erop zit? Voldaan, uitgerust, gezond en gewaardeerd, bijvoorbeeld. Hoe wil je dat je werkdag morgen verloopt? Bijvoorbeeld met moeiteloosheid in het omgaan met die veeleisende klant, focus tijdens het opstellen van die offerte, humor onder de collega’s, en dat je alles af hebt wat je gepland had. En natuurlijk wil je ’s ochtends uitgerust en energiek wakker worden. Stel je dus voor je gaat slapen voor dat je de volgende ochtend wakker wordt vlak voor de wekker gaat, en dat je verfrist en vol levenslust uit bed springt. Een planning helpt je om gefocust te werken. Visualiseren helpt je om alles op de meest moeiteloze manier te laten verlopen. Wist je dat je al begint te manifesteren als je pas 68 seconden aan iets gedacht hebt? Het is dus de moeite waard je gedachten bewust te kiezen.

Tijd om te smudgen?

Heb je liggend in je bed veel gepiekerd de laatste tijd, heb je onenigheid gehad met je partner, of ben je grieperig geweest, dan is het een goed idee de ruimte eens even te ‘smudgen’. Dit zuiverende Indiaanse ritueel voer je als volgt uit: wapper met een vogelveer de rook van een smeulend bosje gedroogde witte salie door de ruimte, op gevoel. Werk van deur naar raam. Besteed hierbij extra aandacht aan de plek waar je slaapt. Salie zuivert ruimtes van negatieve energie en spanning. Na je ronde lucht je de kamer. Desgewenst kun je vervolgens een ronde maken met smeulende palo santo (heilighout) of nag champa-wierook, om het ‘zoete’ uit te nodigen. Denk je dat er energetisch meer aan de hand is? Bel of mail voor een space clearing.

Wat is jouw beste tip voor innerlijke rust in deze dagen? Deel het hieronder!

Over de schrijver
8 tips voor meer energie in de winter!
Door

8 tips voor meer energie in de winter!

op 14 Jan 2014

[…] In de donkere maanden is heerlijk om wat langer in je warme bed te blijven liggen. Tegelijk is je bioritme gebaat bij regelmaat. Zorg er dus voor dat je op enigszins vaste tijden opstaat en naar bed gaat. Zo kun je ook meer gelegenheid creëren om van daglicht te profiteren, wat weer goed is voor je stemming en je nachtrust. Slaap je slecht? Bekijk dan ook eens mijn blog 'Zo kom je weer tot rust!'. […]

Reactie plaatsen