Beltane Bliss

Lekker Koningsdag gevierd? Je kunt nog even in feeststemming blijven. Op 30 april is het namelijk Beltane! Met Beltane vierden onze voorouders uitbundig het begin van de zomer.

De naam Beltane is afgeleid van ‘Bel’, ooit aanbeden als lichtgod (voor de lezers van Asterix: Belenos is dezelfde) en ‘tane’ of ‘tain’ staat voor ‘vuur’. Ter ere van Beltane werden vuren aangestoken waar het vee tussendoor gedreven werd, om de vruchtbaarheid te bevorderen. Mannen en vrouwen bedreven de liefde in bossen en velden, om vruchtbaarheid over te dragen en te ontvangen.

Beltane wordt ook wel May Eve genoemd. De avond van 30 april is de eigenlijke start van het feest. Hoewel het ook wel op 5 mei wordt gevierd. In verschillende Europese streken zie je als overblijfsel van de oude rituelen nog het oprichten en versieren van meibomen.

Paganisten vieren het feest nog volgens de oude Keltische tradities, met veel eten, zang, dans en rituelen. In Groot-Brittannië vinden op traditioneel betekenisvolle plaatsen nog massale feesten plaats.

Zelf aan de slag met Beltane

Beltane viert uitbundig de overwinning van licht op donker. Het nieuwe leven dat overal uitbarst. De eenwording van het goddelijk vrouwelijke met het goddelijk mannelijke. Hoe kun je voor jezelf aan de slag gaan met deze symboliek?

1 Bedank de Aarde

Neem een moment om moeder Aarde te bedanken. De cyclus van het leven heeft weer een zomer voortgebracht. Vier nieuwe kansen, ontspanning, vrolijkheid, verbinding, samenzijn. Geniet van de overvloed van het zomerseizoen. De zegeningen van de natuur.

2 Vruchtbaarheid en creativiteit uitnodigen

Beltane markeert een periode vol scheppingskracht. Stel voor jezelf vast op welk gebied je graag vruchtbaarheid en creativiteit in je leven wilt. Relaties, werk, financiën? Zijn er speciale projecten die je nieuw leven in wilt blazen?

3 Balans tussen het mannelijke en het vrouwelijke

Voor de oude Kelten stond het vast dat rond Beltane de godin – de vrouwelijke kant van de natuur – als jonge bruid werd veroverd door de jonge lichtgod – de mannelijke kant van de natuur. Hoe sta je in je man- of vrouwzijn? Welke kwaliteiten wil je ontwikkelen of verenigen in jezelf? Leiderschap, daadkracht? Ontvankelijkheid, zorgzaamheid? Wat in jou is licht en wat juist donker? Durf je jezelf te zijn of hou je je in?

4 Natuurlijke tijd

In de natuur is er voor alles een seizoen. Alles heeft zijn eigen, natuurlijke (bloei)tijd in de circle of Life. Hoe zit het met jouw tijdsbeleving? Luister je mindful naar je eigen behoeften? Of laat je je keer op keer meeslepen door de waan van de dag en kunstmatige deadlines? Heb je vrede met je leeftijd en met waar je nu bent in je leven? Waaraan wil je het liefst je tijd besteden?

5 Vier je lichaam

Beltane gaat ook over het vieren van je lichaam, in alle vrijheid. Hoe denk je over je lichaam? Waardeer je het, voel je je vrij? Ben je goed geaard?

6 Wees je bewust van je Scheppingskracht

Ben je je er bewust van dat je gedachten scheppend zijn, en dat je (direct) oogst wat je zaait?

7 Kies je favoriete Beltane-ritueel

Ben je enthousiast geworden over het feest en zijn betekenis, maak er dan zelf ook een feest(je) van met een van de oude rituelen:
Maak een vuur van negen houtsoorten: eik, voor de god; berk, voor de godin; den, voor geboorte; wilg, voor de dood; lijsterbes, voor magie; appel, voor liefde; wijnstok, voor vreugde; hazelaar, voor wijsheid; meidoorn, voor reinheid. Spring eroverheen met degene met wie je het jaar wilt doorbrengen. Als alternatief kun je over een hart van waxinelichtjes springen.
Geef een groot, uitbundig feest. Zet een meiboom op.
Bak met je kinderen Beltane-koekjes en leg er een paar buiten voor de elfjes…

Wat is jouw favoriete activiteit voor deze tijd van het jaar? Deel het hieronder!

Over de schrijver
Reactie plaatsen