8 tips voor meer energie in de winter!
14 januari 2014 
3 min. leestijd

8 tips voor meer energie in de winter!

Winter, de tweede helft. Opstaan en thuiskomen in het donker. Stapels werk die in de vakantie zijn blijven liggen. Nieuwe projecten en deadlines. Grieperige mensen om je heen. De zomer nog lang niet in zicht. Kun je wel wat meer energie gebruiken in deze periode? Lees deze 8 tips!


Eerst een schokkende of misschien juist geruststellende mededeling: het is nog helemaal niet de tijd van het jaar om er ‘vol’ voor te gaan!
De natuur begint net te ontwaken. Het licht is afgelopen midwinter net teruggekeerd en de planten worden pas vanaf de komende volle maan rustig aan actiever. En wij zijn nu eenmaal ook een stukje natuur, al vergeten we dat graag. Pas eind februari komt er vanzelf meer natuurlijke energie vrij. Voor nu: stel doelen voor jezelf, maak keuzes, respecteer je eigen grenzen en ondersteun jezelf met onderstaande tips.

1 Een goed slaapritme

In de donkere maanden is heerlijk om wat langer in je warme bed te blijven liggen. Tegelijk is je bioritme gebaat bij regelmaat. Zorg er dus voor dat je op enigszins vaste tijden opstaat en naar bed gaat. Zo kun je ook meer gelegenheid creëren om van daglicht te profiteren, wat weer goed is voor je stemming en je nachtrust. Slaap je slecht? Bekijk dan ook eens mijn blog ‘Zo kom je weer tot rust!’.

2 Kies comfortfood

Na de decemberoverdaad is het nieuwe jaar een goed moment om weer wat bewuster te gaan eten. Je hoeft echt niet radicaal op de raw food toer, daarvoor is het sowieso nog te koud. Zorg in elk geval voor kleur op je bord, varieer met groenten. Geniet van zelfgemaakt comfortfood zoals goedgevulde groentensoepen en ovenschotels. Doe zuinig aan met vlees en kies voor biologisch. Let op je vitamine-inname, vooral vitamine C en D kun je in deze periode goed gebruiken. Omega 3 ondersteunt je geheugen en stemming.
Probeer van suikerrijke en bewerkte voeding af te blijven. Wil je snoepen, bak dan zelf koekjes of cake.
Merk je dat je erg veel piekert én een onbedwingbare behoefte hebt aan suiker? Dan kan het een goed idee zijn een acupunctuurbehandeling te laten doen om je miltenergie weer in balans te brengen.

3 Beweeg!

Ja, het is een open deur, maar bewegen loont. Het is goed voor je conditie, je energiepeil, je stemming, je gezondheid. En je hoeft echt niet meteen de marathon te lopen. Yoga is ook uitstekend, zeker als je ook je innerlijke rust wilt vergroten. Ook een dagelijkse wandeling of, als je alleen thuis bent, een (half) uurtje dansen in de woonkamer 🙂 doen al wonderen.

4 Zoek de zon op

Misschien duurt het nog even voordat je op vakantie gaat. Profiteer zoveel mogelijk van de zonnestralen en daglicht die er hier zijn. Ga wandelen in je pauze en ga ook in het weekend naar buiten. Haal licht en vitamine D binnen.

5 Wees aardig voor jezelf!

Ga niet altijd maar door als je eigenlijk moe bent. Geef je hersenen gelegenheid de enorme hoeveelheid prikkels van de (werk)dag te verwerken. Geef jezelf schouderklopjes. Zeg eens een afspraak af als je dat lucht geeft, hou je eigen grenzen in de gaten. Geniet van kleine dingen.

6 Ruim op, gooi weg

Een opgeruimd huis is een opgeruimd gevoel. Heb je veel spullen in huis die je nooit gebruikt of waar je negatieve associaties mee hebt, doe ze weg! Je krijgt er veel energie voor terug. Maak ruimte voor jezelf en voor nieuwe dingen die je wel in je leven wilt. Heb je je twijfels over de kwaliteit van de energie in huis en de invloed ervan op de bewoners? Probeer eens een space clearing.

7 Lach!

Lachen is gezond! Lachen stimuleert je immuunsysteem, vergroot je zuurstofinname, ontspant je spieren, maakt endorfinen vrij, brengt je bloeddruk in balans, bevordert je spijsvertering, je alertheid, geheugen en creativiteit, verbetert je slaap, verbetert onderlinge banden en verhoogt je welzijn. Dus: boek een lachworkshop of een les lachyoga, ga een avond naar comedy club Toomler, bekijk je favoriete komische (teken)film, je dvd van Fawlty Towers, Jiskefet of wat ook maar jouw soort humor is.

8 Knuffel!

Knuffelen zorgt voor de aanmaak van oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Je voelt je prettiger en blijer, positiever, meer verbonden, meer gesteund. Geef je partner, kind, vriend of vriendin dus eens vaker een knuffel!

Wil je meer tips? Kom je niet los van sombere gevoelens? Binnenkort verschijnt mijn e-book over (winter)depressie.

Ben je wel erg vaak grieperig? Heb je behoefte aan ‘opruimen van binnen’? Vermoed je dat je (energie)dip eigenlijk een ‘karma-alert’ is? Maak een afspraak voor een Christallin Source Healing om er snel en comfortabel aan te werken!

Wat is jouw beste tip voor meer energie in de wintermaanden? Deel het hieronder!

Over de schrijver
Happy Blue Monday!
Door

Happy Blue Monday!

op 20 Jan 2014

[…] Op zoek naar meer energie? Lees ook '8 tips voor meer energie in de winter!'. […]

Reactie plaatsen