Ontdek je innerlijke krijger!
05 augustus 2014 
3 min. leestijd

Ontdek je innerlijke krijger!

Om je innerlijke krijger te ontdekken hoef je niet deel te nemen aan re-enactments van de Slag bij Waterloo, verkleed als Ivanhoe op een paard te galopperen of je te laten omscholen tot ninja.
Iedereen heeft een krijger in zich. Ook jij. Maar hoe ontdek je je innerlijke krijger?

De Keltische lichtgod Lugh vormt hiervoor een mooie inspiratiebron. Voor de Kelten was Lugh, ‘the god of many skills’ onder meer de god van de als heilig beschouwde smeedkunst en daarom ook van de krijgers.

Als lichtgod en god van talenten en vaardigheden belichaamt Lugh de kern van het krijgerschap:
Staan voor wie je bent, in balans zijn met je lichte en donkere kanten, weten hoe te scheppen en wanneer te vernietigen, dienstbaarheid aan het grote geheel.

1 Staan voor wie je bent

Een krijger leeft naar een code of honour; toewijding aan jezelf, je pad, je doelen, bepaalde waarden.
Als krijger sta je voor wie je bent. Je neemt jezelf serieus bij alles wat je doet, denkt, zegt. Je staat er, als mens, partner, ouder, vriend(in), professional. Neemt verantwoordelijkheid. Bent standvastig. Authentiek. Betrouwbaar. Stelt grenzen. Komt beloften na.

2 In balans zijn met je lichte en donkere kanten

Als krijger weet je dat de strijd met een ander eigenlijk de strijd met jezelf is. Met je eigen schaduwkanten. Je ‘tegenstander’ spiegelt dit. Een krijger streeft daarom naar het omzetten van agressie in liefde.
Een krijger erkent zijn/haar fouten en leert ervan, zodat hij ze niet herhaalt. Hij weet precies welke consequenties er aan welke acties verbonden zijn.
Vanuit zelfkennis is de krijger in balans met zijn schaduwkanten en zijn sterke punten, die hij omarmt en ontwikkelt.

3 Scheppen en vernietigen

Lugh schept door zich als lichtgod te verenigen met Moeder Aarde en zo voor een nieuwe oogst te zorgen. Een krijger schept door zijn innerlijk weten om te zetten in acties en door richting te kiezen. Een krijger is besluitvaardig en daadkrachtig. Lost (innerlijke) conflicten op. Leeft en werkt met overgave, maar weet ook wanneer zich over te geven. Wanneer los te laten (spullen die je niet meer nodig hebt, schuldgevoelens, beperkende overtuigingen, mensen die je energie kosten).
Lugh wordt ‘gedood’ in de vorm van graan dat wordt geoogst. Maar in dit graan zitten de zaden voor de volgende oogst. Zo maakt het oude steeds plaats voor het nieuwe.

4 Dienstbaarheid

Een krijger is toegewijd aan zijn (haar) eigen pad en aan een of meer vormen van het grote geheel. Van je gezin, je sportclub, je afdeling, je land, tot de planeet en de kosmos.
Je zorgt dat anderen uit de verf komen; gezien en gehoord worden, en streeft steeds naar vrede en rechtvaardigheid.

Hoe verbind je je met je innerlijke krijger?

Je krijger leren kennen via meditatie of schrijven

Sta eens stil bij fouten en keuzes uit je verleden en bij wat je ervan hebt geleerd. Hoe hebben je obstakels je verder geholpen? Hoe ben je gegroeid, hoe heb je je ontwikkeld door je ervaringen?
Wie zou je willen zijn? Hoe zou je met eer en respect kunnen leven? Doe eventueel een gelofte aan jezelf.

Neem de komende week (of een aantal woensdagen – Wodansdag; Wodan is verbonden met Lugh) een van de krijger-waarden in gedachten en kijk wat er in je opkomt. Mediteer of schrijf erover, of let gedurende de dag op je gedachten, woorden, handelen, interacties met anderen.

In plaats van het kiezen van een waarde kun je je ook met je aandacht verbinden met de delen van jou die verbonden zijn met eervol krijgerschap. Ga ervan uit dat je minstens één voorouder hebt met een leven als krijger (soldaat, ridder, of wat dan ook) en dat deze voorouder krijgerwijsheid met je te delen heeft. Sta open, kijk wat er opkomt.

Gebruik je fantasie

Wat is jouw beeld van een krijger? Een woeste Germaan? Een Indiaan op oorlogspad? Een ruige Viking? Een Zulu met een speer? Een Samurai? Een nobele ridder? Jeanne d’Arc? Boddicea?
Onderzoek dat beeld. Wat bewonder je eraan, wat beangstigt je, voor welke kracht en waarden staat deze krijger? Laat je fantasie en associatievermogen er maar eens op los. Welke krijgereigenschap valt jou het meest op?

Inspiratie uit verhalen en symbolen

Verdiep je eens in oude mythische verhalen over de strijd tussen donker en licht, zoals de Noorse Edda, de Indiase Bhagavadgita of Griekse heldenverhalen. Kijk eens wat het yin-yang symbool jou te zeggen heeft, of de ‘hand over vuist’-groet uit de kung fu.

Anders kijken naar films met krijgers in de hoofdrol

Let eens op de krijgerwaarden die voorbijkomen in bijvoorbeeld deze films: Karate Kid, 300, Lord of the Rings, the Last Samurai, Braveheart.

In touch met je inner warrior via yoga

Op een rustige manier aan de slag met je inner warrior? Maak op youtube of in een yogastudio kennis met de krijger- of heldenhoudingen.

Wil je snel toegang tot jouw innerlijke krijger-kracht? Maak een afspraak om de Power ID te installeren! Dit is een eenmalige sessie waarmee je een krachtiger persoon wordt, die voor zichzelf durft te staan, zijn (haar) pad voor zich ziet en durft te volgen, en daarbij een toonbeeld is voor anderen.

Over de schrijver
Dreamscaper
Door

Dreamscaper

op 12 Nov 2014

In onze westerse samenlevingen is de "innerlijke krijger" beeld bijna zo goed als weg, sinds eeuwen. Toch is de "innerlijke krijger" er wel, maar ik kan eigenlijk weinig zeggen en toevoegen. Volgens mij lijkt het innerlijke en het uiterlijke aanvankelijk 2 werelden, die eigenlijk ook weer zogezegd een wereld creeert. Ik merk dat het uitzonderlijk moeilijk is om in deze samenleving als een krijger te leven, maar volgens mij is dat de beste manier, zeker als je hooggevoelig en open bent.

Ton Heerding
Door

Ton Heerding

op 30 Oct 2021

Inspirerend stuk. Contact maken met je innerlijke Krijger is een mooi symbool ook voor overtuigd keuzes maken, en assertief communiceren en adequaat handelen. dit zijn allemaal eigenschappen die jouzelf en de mensen om je heen ten goede komen.

Reactie plaatsen