7 helende tips uit het WK voetbal
24 juni 2014 
3 min. leestijd

7 helende tips uit het WK voetbal

Kijk jij deze dagen ook nagelbijtend van spanning en gloeiend van trots naar de WK-prestaties van het Nederlands elftal? Elke gewonnen wedstrijd voelt alsof we de loterij winnen. En voetbal levert mooie tips op om mee te nemen in het dagelijks leven.

1 Niet ik, maar wij

Als er iets opvalt aan een WK voetbal, is het ’t ultieme WIJ-gevoel. ‘Wij’ winnen. ‘Wij’ staan achter Oranje. Voetbal verbroedert. Al strijden er allerlei landen tegen elkaar, het is voor een groot deel van de wereldbevolking al feest op zich dat er een gezamenlijk toernooi is. Supporters steunen hun team vanaf de tribunes of via hun tv-scherm. Op het veld staan uitgebalanceerde teams met goed op elkaar ingespeelde ploeggenoten.
Voetbal is een teamsport en topprestaties zijn het resultaat van teamwork. Mensen die samen voor hetzelfde doel gaan, presteren beter. Dus: kies een onderwerp waarbij jij wel wat steun en hulp kan gebruiken en vorm een team voor optimaal resultaat.

2 Bewaak je eigen ruimte

Bewaak je als team je eigen ruimte niet tijdens de wedstrijd, dan kun je snel weer naar huis. Dit is misschien wel de belangrijkste les voor in het dagelijks leven. Het bewaken van je eigen ruimte, bijvoorbeeld door gezonde grenzen te stellen, is goed voor je welzijn en gezondheid. En je kunt zelfs een lichtend voorbeeld voor anderen zijn. Wees daarom geaard, zorg goed voor je lichaam en luister naar je hart. Wees authentiek.

3 Focus op je doel

Trainers en spelers doen er alles aan om resultaat te bereiken. Een gedegen voorbereiding en vele duels om de bal moeten uiteindelijk leiden tot het winnen van de beker.
Het dagelijks leven zit vol afleiding door mensen om je heen en dingen die je meemaakt. Het kan soms een behoorlijke opgave zijn om onder invloed van alle ‘duels’ bij jezelf te blijven en je doelen voor ogen te houden. Voetbal laat zien dat focus je helpt om sneller je doel te bereiken en tevreden te kunnen zijn over je prestaties in het veld.

4 Loslaten en opnieuw beginnen

Een nieuw toernooi. Een volgende wedstrijd. Een volgende stap. Herstellen van een blessure. Omgaan met het uitvallen van een speler. Afscheid nemen van de resultaten van het vorige toernooi, want die gelden niet meer. Voetballen is ook: kunnen loslaten. Van het feest en van het drama. Een nieuw WK, een schone lei. Lukt het jou in het dagelijks leven om los te laten? Of blijf je dezelfde verhalen herhalen tegen jezelf en anderen, hopend een fout te kunnen herstellen of alsnog je gelijk te kunnen halen?

5 Magisch denken of strategie?

Zit je thuis met je gelukssokken aan op de bank tijdens de wedstrijd, of drink je alleen maar dat ene merk bier omdat dat de scoringskans van Oranje lijkt te verhogen? Tijdens WK-wedstrijden veranderen veel mensen in ‘magische denkers’, overtuigd van de invloed van hun eigen doen en laten op de uitkomsten van de wedstrijden. Je medeleven zou resultaat kunnen opleveren, want liefdevolle intentie gericht op specifieke mensen komt aan als positieve energie.
De spelers mogen natuurlijk niets aan het toeval overlaten en bereiden zich voor met hun eigen specifieke mindset en manieren om het gewenste eindresultaat te realiseren. En dat is vooral hard werken aan concrete doelen als fitheid en inzicht in de strategie van de tegenstanders. En dat wil wel eens magie opleveren in de vorm van prachtige doelpunten :-)
Werk voor jezelf dus aan een goede mindset en strategie om je doelen in je eigen leven te bereiken. Visualiseer vanuit wat je wél wilt, niet vanuit angsten.

6 Moedig elkaar vaker aan

Hoe geweldig is het om je werk te doen terwijl je door tienduizenden luidkeels wordt aangemoedigd? Zulke grote aantallen supporters zijn voor gewone stervelingen misschien niet haalbaar. Maar laten we de kracht van aanmoediging vaker inzetten. Complimenteer en steun de ander, erken en waardeer jezelf. (En weet dat je vanuit andere dimensies wel degelijk massaal wordt toegejuicht bij elke stap die je zet!)

7 Vier je successen!

Binnen het feest dat een WK sowieso is, gaan de remmen natuurlijk pas echt los als ons team scoort. En wint. En blijft winnen. En met de cup naar huis komt! Vol overgave vieren we andermans resultaat. Sta jezelf eens toe zo enthousiast te zijn over je eigen kleine en grote prestaties. Maar al te vaak stappen we over behaalde succesjes en successen heen. Terwijl even stilstaan bij wat je voor elkaar hebt gekregen je nog meer moois oplevert. Trots dat je hebt doorgezet en dat het is gelukt. Bemoediging om met het volgende project verder te gaan. Geloof in je eigen kunnen. Waardering van en verbinding met anderen.

Wat voor lessen haal jij uit het WK? Deel het hieronder!

Over de schrijver
Reactie plaatsen