Heb jij last van energetisch zwerfafval?
25 maart 2014 
2 min. leestijd

Heb jij last van energetisch zwerfafval?

Zaterdag is het Landelijke Opschoondag. De actie moet Nederland bevrijden van bergen zwerfafval. Misschien ben jij een van de mensen die met een groep buurtbewoners in de wijk aan de schoonmaak gaat, voor meer saamhorigheid en een aantrekkelijker woonomgeving. Bij zwerfafval denk je natuurlijk aan plastic zakjes, verkreukelde frietbakjes, lege blikjes, etc. Maar er is ook zoiets als energetisch zwerfafval.

Met energetisch zwerfafval bedoel ik stukjes energie die je onbewust en onbedoeld laat slingeren. Een stresswolkje in een werkruimte of slaapkamer waar je veel hebt gepiekerd. Of energie die je ongemerkt bij een ander achterlaat, door bepaalde gedachten of bijvoorbeeld een afhankelijke houding. En vice versa. Deze energie wordt zelden opgeruimd, of geclaimd door de rechtmatige eigenaar. Vaak is niet duidelijk van wie de energie is. Denk aan vormen van spanning die je in een huis kunt voelen.

Hoe ontstaat energetisch zwerfafval?

Energie volgt je aandacht. Je wisselt de hele dag energie uit. Met je partner, je kinderen, je huisgenoten. Je collega’s, je klanten. Met energieën in de omgeving, met gebeurtenissen en situaties, met verleden en toekomst. Dit gebeurt in de vorm van intenties, gedachten, meningen, oordelen, overtuigingen, verlangens, weerstanden, angsten, emoties.
Energetische uitwisselingen kunnen harmonieus zijn, maar ook niet-vreedzaam, of niet afgerond.
In dat geval kan sprake zijn van energiepakketjes die je onbewust achterlaat op een plek, in een bepaald moment, of bij een bepaald persoon. De ander is maar een gedachte van je verwijderd.

Het heeft ook te maken met het je juist wel of juist niet identificeren met wat je voelt. In de drukte en afleiding van alledag is er vaak geen tijd om stil te staan bij wat je precies voelt, wat het allemaal in je oproept aan lessen en weerstanden, hoe het kan dat je voelt wat je voelt, laat staan dat je tijd en aandacht neemt om de energie of de emotie los te laten en de wijze lessen te integreren. Daardoor kun je je onbewust gevoelens gaan toeëigenen. Je voelt verdriet of onzekerheid en concludeert automatisch dat dit verdriet of die onzekerheid dus van jou is. Zo omarm je onbewust een stukje energetisch zwerfafval. Terwijl de emotie misschien eigenlijk hoorde bij degene die zojuist naast je stond.

Hoe weet je of je last hebt van ‘vreemde’ energieën of van een versnippering van je eigen energie?

Energie van anderen die bij jou is achtergebleven, kan zich kenbaar maken door het effect op je stemming en je energiepeil. Je voelt je bijvoorbeeld langer emotioneel dan je van jezelf gewend bent, je kunt geen duidelijke oorzaak aanwijzen voor je stemming of je moeheid. Misschien merk je dat je maar bezig blijft met die droom die je vannacht had, met die vergadering van gisteren, die ervaring uit je jeugd of die zorgen om je toekomst. Het kan dan zomaar zijn dat een deel van jouw energie even niet in het hier en nu is.
Ook fysieke effecten als spanning, een ‘knoop in je maag’ of hoofdpijn kunnen aanwijzingen zijn. Of misschien blijf je steeds maar aan iemand denken. Of vergis je je in de datum.

Is energetisch afval ‘erg’?

Het is niet prettig als je moe of uit balans bent door energetische interacties. Maar energiestromen volgen een natuurlijk proces. In feite betekenen de open eindjes dat er zaken zijn die nog aandacht vragen. Die nog niet af zijn. Die geheeld en losgelaten mogen worden. Het signaleren van energetisch afval kan een kans zijn om je bewust te worden van je gevoeligheid en de noodzaak tot grenzen stellen. Ook is het een kans om te oefenen in verantwoordelijkheid nemen voor wat je creëert in je leven en je bewust te worden van wat je wél wilt. Zo leert de energie je zelfs een manier om de wereld mooier te maken.

Hoe kijk jij aan tegen het fenomeen ‘energetisch afval’? Heb je er ervaring mee? Deel het hieronder!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen