Langdurige schouderklachten
21 november 2013 
in Cases
1 min. leestijd

Langdurige schouderklachten

Martine meldt zich bij mij met schouderklachten die al ruim een jaar opspelen. Fysiotherapie en rust lossen de klachten niet of hooguit tijdelijk op. Ze vertelt verder dat ze vermoedt dat een vorm van endometriose hiermee te maken heeft, dat ze ook last heeft van haar menstruatie, pas is behandeld voor een blaasontsteking en dat ze een schimmel heeft gehad.

Een hoop onderwerpen, we proberen ze allemaal mee te nemen in de sessie. Het onderwerp endometriose ontsluit een jeugdervaring van haar oma, die gepaard ging met een fysieke worsteling met haar moeder. Ik zie een beeld waarbij onder meer opgekropt verdriet, ontreddering en schuldgevoel zijn opgeslagen in de rechter eierstok.

De schimmel houdt verband met Martine’s andere oma, die een zorgelijke periode doormaakte toen haar kinderen jong waren. Het lijkt op angst voor ziekte en ik zie ‘tbc’ staan. Martine bevestigt dat toentertijd meerdere familieleden deze ziekte hadden.

De blaasontsteking blijkt een restant te zijn van de ontzetting en verwarring na een verkrachting, zes levens terug. Als meisje van 17 ging ze over haar eigen grenzen, om aardig gevonden te worden. Het gevoel hiervoor gestraft te zijn had zich in ziel en lichaam vastgezet. Ook zijn er twee vloeken verbonden aan de aandoening die geneutraliseerd moeten worden. Een pakket onvoorwaardelijke liefde en vergeving en een specifieke set positieve emoties zorgen voor heling.

Dan is de schouder aan de beurt. Ik neem een vrouwelijke voorouder waar die als meisje van 12 eens in de week pianoles heeft in een chique huis. De leraar heeft een hekel aan kinderen en grijpt om het minste of geringste op een pijnlijke manier de rechterschouder van het meisje om haar een bepaalde kant op te duwen. Ze durft niets te zeggen. Er zijn emoties als walging, angst, machteloosheid. Ook dit trauma en de emoties worden opgelost en de vrijgekomen ruimte gevuld met liefde.

De dag na de behandeling voelt Martine dat haar schouder begint te ontspannen. Ze meldt veel energie te hebben en voelt zich erg gemotiveerd verder te investeren in haar gezondheid.

Over de schrijver
Reactie plaatsen