Lezend je liefdespijn te lijf
15 juli 2014 
2 min. leestijd

Lezend je liefdespijn te lijf

Beleef jij deze zomer een zinderende vakantieliefde? Verheug je je op ongestoord tijd doorbrengen met je partner? Of verloopt je verblijf op die Franse camping vol gekibbel en irritaties? En ging dat thuis eigenlijk ook al een tijdje zo? Voel je je niet gewaardeerd, niet begrepen, afgewezen, eenzaam?

Liefdesverdriet is niet voorbehouden aan licht ontvlambare pubers en volgt niet uitsluitend op het beëindigen van een relatie. Je kunt er ook volop last van hebben als je middenin een relatie zit. Een relatie die je juist graag wilt behouden. Goed communiceren met je partner zorgt ervoor dat je je met elkaar verbonden blijft voelen, maar hoe doe je dat?

Over dit onderwerp zijn talloze boeken geschreven. Ik deel een paar uitblinkers met je. Probeer ze te lezen voordat je op vakantie gaat ;-) .

David Deida – Intieme Relaties

Een prachtboek is dit. Tantraleraar Deida laat zien hoe een relatie zich kan ontwikkelen naar een gepassioneerde relatie waarin man en vrouw (of man en man, of vrouw en vrouw) zichzelf kunnen zijn, kunnen bloeien, zich gezien voelen en een hartstochtelijk liefdesleven hebben. De partners moeten daarvoor leren en ervaren dat ze alleen maar in hun eigen mannelijke of vrouwelijke polariteit hoeven te gaan staan. Wijs, bevlogen, overtuigend, inspirerend, helend!

Houd me vast – Sue Johnson

Deze Amerikaanse relatietherapeut beschrijft in deze bestseller hoe je gevoelens van onveilige hechting in je jeugd projecteert op je partner en hoe je je partner als gevolg daarvan van je afduwt met schadelijke manieren van communiceren. Johnson onderscheidt de gespreksstijlen: ‘zoek de boef’, ‘de protestpolka’ en ‘verstijf en vlucht’. Vervolgens laat ze zien hoe je met zeven transformerende gesprekken de verbinding met elkaar weer veilig en sterk maakt. Een must read voor iedereen die een relatie heeft.

‘De nieuwe rollen van Mars en Venus’ en ‘Venus is hot, Mars is cool’ – John Gray

Auteur en psycholoog John Gray brengt regelmatig varianten uit van zijn succesvolle en makkelijk leesbare Mars/Venus-relatieboeken. Lees eens ‘De nieuwe rollen van Mars en Venus’ of ‘Venus is hot, Mars is cool’. Deze boeken hebben de verschillen in m/v hormoonhuishouding als uitgangspunt. Als je erachter bent hoe dat in relaties uitwerkt, kun je er je voordeel mee doen. Veel praktisch toepasbare tips.

De 5 talen van de liefde – Gary Chapman

Mensen hebben elk zo hun eigen manier om liefdevolle gevoelens te uiten. De een communiceert zijn passie via cadeautjes, de ander wil het overbrengen via aanraking, door praktische dingen voor zijn lief te doen, door tijd te maken voor elkaar of juist met lieve woorden. Spreek je een andere liefdestaal dan je partner, dan komen je goede bedoelingen vaak niet aan. Frustrerend voor beide partners. Met dit boek kom je er snel achter welke voorkeursliefdestaal jij hebt en welke je partner.

Bedazzle je man – Liz Rose

Tot slot een luchtig boek. Astroloog Liz Rose probeert je op een grappige manier te leren dat rekening houden met het sterrenbeeld van je date of partner heel lonend kan zijn.

En als je terug bent van vakantie?

  • Zorg ervoor dat je bij thuiskomst van vakantie niet in de oude stresswolk stapt die in je huis hangt. Maak een rondje met smudge (en smudge jezelf en de andere huisgenoten voordat je het huis weer instapt) en lucht goed. Of laat een space clearing doen.
  • Kijk eens of je feng shui-technisch wat dingen in huis aan moet passen. Zorg dat er geen rommel ligt in de relatiehoek van je huis.
  • Ontdek welke enneatypen jij en je partner zijn. Ogenschijnlijke relatieproblemen kunnen voortkomen uit een compleet andere kijk op de wereld. Het enneagram, dat negen menstypen (of eigenlijk, overlevingsstrategieën) onderscheidt, kan hier helderheid over verschaffen.
  • Laat je adviseren over een edelsteen die bij je past. Er zijn stenen die je helpen beter te communiceren.
  • Laat eens een verhelderende relatieopstelling doen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen