Niet in de stemming
01 juli 2014 
3 min. leestijd

Niet in de stemming

Ik heb er een stukje pure chocola bij gepakt. Want ik ben niet ‘in de stemming’ vandaag. Kan gebeuren. Een stemming overkomt je nu eenmaal. Of toch niet? Er zijn meer factoren van invloed op je stemming dan je denkt.

De invloed van voeding op je stemming

De invloed van voeding op je stemming is een kwestie van vitaminen en mineralen, hormonen en energetische lading.
Om met het laatste te beginnen: je kunt je voorstellen dat kleurrijke voeding die biologisch is geteeld en veel zon en aandacht heeft gehad letterlijk lichter en ‘vrolijker’ is dan bewerkte, kunstmatige alternatieven.
Kijk ook eens naar de energie van vlees. Puur vlees is op zich krachtvoer vol gezonde bouwstoffen. Maar het is ook een heel dichte, zware stof. En: vlees is een voedingsmiddel vol geweld (er zijn diverse misstanden in de vleessector om aan de grote vraag te kunnen voldoen en in feite vindt er dagelijks massamoord plaats op onschuldige levende wezens).
Om te ontdekken of je gevoelig bent voor de energie die hiermee gepaard gaat, kun je kijken of je verschil merkt in je stemming als je overstapt naar biologisch vlees of naar (vaker) vegetarisch eten.

Je stemming beïnvloedt je voedingskeuzes en vice versa. In een sombere bui kan het verleidelijk zijn junkfood te kiezen. Maar van eenzijdige voeding vol suiker en vet word je uiteindelijk niet gelukkiger.
Van lightproducten moet je het ook al niet hebben. Zo verlaagt aspartaam de productie van feelgood hormonen serotonine en dopamine… Samen met melatonine en endorfine zijn deze hormonen betrokken bij je humeur.
Gezond eten zorgt ervoor dat de hormoonspiegel in balans blijft, wat een positieve stemming ondersteunt. Naast een gezonde dosis groenten en fruit dragen bijvoorbeeld ook volkorenproducten, eieren, noten, bananen en kwark bij aan een goede stemming. Kies voor voeding met onder meer voldoende vitamine B, vitamine D, magnesium, omega 3, tryptofaan.

Paranormale invloeden op je stemming

Ik check het standaard als ik niet lekker in mijn vel zit: heb ik energie bij me die niet van mij is? Zo ja, dan ga ik er meteen mee aan de slag.
Je kunt je somber voelen onder invloed van een ‘lifter’ in je aura, een entiteit die zich ongemerkt bij je heeft gevoegd.
Is er iets emotioneel heftigs gebeurd in de ruimte waar je woont, werkt of slaapt, dan kun je steeds opnieuw weer in deze ‘wolk’ belanden. Waardoor je stemming beïnvloedt wordt. Je trilt mee met de vibe in de ruimte.
Het is ook mogelijk dat je de stemming van iemand anders hebt overgenomen.
Misschien staat je kruinchakra te ver open en/of ben je niet genoeg gegrond, waardoor je je moeilijk kunt concentreren of je niet helemaal ‘jezelf’ voelt.
Je stemming kan ook worden beïnvloed door ervaringen van je voorouders of uit vorige levens. Het kan zeer de moeite waard zijn dit te achterhalen en op te lossen.

De invloed van gedachten en gevoelens op je stemming

Heb je net ruzie gemaakt, maak je je ergens zorgen over, of heb je slecht geslapen, dan is het duidelijk waar je stemming vandaan komt. Maar soms is het minder makkelijk aan te wijzen. Omdat gevoelens vaak even worden geparkeerd in plaats van verwerkt.

Denk je in cirkeltjes? Betrap je jezelf op ‘had ik maar’- en ‘wat als’-gedachten? Heb je last van schuldgevoelens? Druk je gevoelens steeds weg, omdat het ongemakkelijk voelt, je er ‘geen tijd’ voor hebt, of je je afvraagt wat anderen van je zullen denken? Is iets gebeurd dat je meer heeft aangegrepen dan je wilde toegeven? Het is verleidelijk om ‘veilig’ in je hoofd te blijven zitten. Alles keer op keer te overdenken. Daar gaat echter veel energie in zitten. Energie die juist gebruikt mag worden om te genieten en om dingen te creëren. Tijd om je emoties aan bod te laten komen. Door er met anderen over te praten, te schrijven, te schilderen, te schreeuwen of te huilen.

Maak keuzes. Soms is het niet wát je kiest, maar dát je kiest. Een keus maken zorgt ervoor dat dingen weer in beweging komen. Juist als je moe en somber bent kan het heel (in)spannend zijn een stap te zetten en je besluiteloosheid te doorbreken. Maar je krijgt er energie en vertrouwen voor terug.

In een sombere stemming ben je eerder geneigd negatief te denken, ook over jezelf. Probeer hier alert op te zijn en jezelf juist aan te moedigen in plaats van af te keuren.

Krijg je je malende hoofd niet tot rust? Ga de natuur in, spreek met iemand af, of zet muziek aan die je afleidt.

Ga iets leuks doen waarbij je in een andere omgeving bent. En let bij thuiskomst op of je vervelende stemming terugkomt als je de kamer weer binnenstapt…Zo ja, dan is het tijd de ruimte energetisch te (laten) reinigen of zelf te smudgen.

Ken je het gevoel dat je 1001 dingen te doen hebt, allemaal belangrijker dan opruimen, maar dat opruimen eigenlijk hetgeen is wat je nu het liefst wilt doen? Geef eraan toe. Je hebt het nodig om je hoofd helder te krijgen en resultaat te zien.

Misschien heb je het idee dat tijd nemen voor jezelf wel het laatste is waar je ‘recht’ op hebt. Maar soms is afstand nemen en je terugtrekken de enige manier om je hoofd weer helder te krijgen. Rust uit als je echt moe bent, jut jezelf niet op. Check de Tzolkin om te zien wat jouw Maya-signatuur is, misschien is het juist tijd voor een van jouw regeneratiedagen…

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen