Samhain, de echte oudjaarsdag
28 oktober 2014 
3 min. leestijd

Samhain, de echte oudjaarsdag

Het is een stralend zonnige dag vandaag. Een gek idee dat het vrijdag al Halloween of Samhain is: van oudsher de start van de donkere tijd van het jaar. Voor alle Indo-Europese stammen was dit een soort oudjaarsdag, waarop ze het Winterfeest of Dodenfeest vierden. Hét kenmerk van dit feest was dat je veel gemakkelijker dan anders contact kon maken met overleden voorouders, of natuurwezens als elfjes, kabouters en trollen…

Om de geesten gunstig te stemmen, zetten mensen buiten eten en drinken voor hen neer. Tot Midwinter, geloofde men, waren de doden beschikbaar om hulp, raad, voorspoed en overvloed aan te vragen en fungeerden ze als hoeders van de vruchtbaarheid, zodat ook het komende jaar een goede oogst verzekerd zou zijn.

Het Halloween-gebruik ‘trick or treat’ is wellicht een overblijfsel van het ritueel de doden van voedsel te voorzien, maar kan ook zijn voortgekomen uit de kerstening van het volksgebruik. Voortaan gingen op Allerheiligen de armen langs de deuren om in ruil voor eten te bidden voor overledenen. Wie niets gaf, werd uitgescholden of vervloekt.

In plaats van rechtstreeks contact met je overleden voorouders, leerde de kerk de mensen zich tot een heilige of tot Maria te richten. Want wat konden die doden nu helemaal voor je betekenen, daar in het vagevuur? En natuurwezens? Dat waren hulpjes van de duivel. Je kon beter je eigen lot in het hiernamaals positief beïnvloeden door te bidden voor de overledenen, goede daden te verrichten, de armen te verzorgen en de kerk van geschenken te voorzien.

Toch hielden veel gebruiken stand. Het huidige Halloween, Sint Maarten en Sinterklaas zijn terug te voeren op de oude cultus.

De symbolische betekenis van Samhain

De Keltische benaming Samhain (spr. zou-in/ sow-in) zou afgeleid zijn van het oud-Ierse ‘summer’s end’. Het oogstseizoen is ten einde, de winter, de donkere helft van het jaar, begint.

Met een feest vol lampionnen, eten en drinken houden we de herinnering aan de zomerzon levend en de kou en het duister van de winter nog even op afstand. Het moment dat de natuur overgaat tot afsterven, was voor onze voorouders het moment om de doden te vragen om voorspoed. Met de oogst binnen en het seizoen van verval voor de deur, wilden ze ervoor zorgen dat met de lente het seizoen van groei en overvloed weer zou beginnen.

De diepte in met Samhain

Samhain markeert een feest, maar het is ook een natuurlijk moment om naar binnen te keren en wijsheid en helderheid te vinden.

1 Wat wil je achterlaten, opofferen of bewaren?

Samhain nodigt uit tot bewust loslaten wat mag afsterven. Als onderdeel van dit moment in de kringloop van het leven werden ook de overtollige dieren geslacht of verkocht om de winter door te komen.

Steek een kaarsje aan en maak eens een lijstje voor jezelf:

– Wat wil je bewust achterlaten? Kijk eens wat je wilt weggeven of verkopen?
– Wat wil je bewust opofferen? Wat zou je, figuurlijk, kunnen slachten, laten sterven, loslaten?
– Wat wil je zeker bewaren? Wat helpt jou letterlijk of figuurlijk de winter door?

Bekrachtig je wensen door uitvoering te geven aan je lijstjes en eventueel de lijst met dingen die je niet meer wilt, te verbranden.

2 Ontmoet je totemdier

Ben je bekend met sjamanistische trance dance, dan is Samhain een uitstekend moment om je totemdier te ontmoeten. In je meditatie kun je veel te weten komen over deze vertegenwoordiger van hulp en krachtbronnen en de wijsheid die hieraan verbonden is.

3 Leg eens een kaartje

Al bij de oude volken was het traditie met Samhain voorspellingen te doen. Heb je een set orakelkaarten, neem dan even rustig de tijd om een mooie kaartlegging voor jezelf te (laten) doen.

4 Vier een feestje

Vier een Samhainfeest naar eigen inzicht of volgens de Amerikaanse Halloweengebruiken; verkleden, snoepen, samen griezelen, pompoenen versieren.

5 Sta stil bij overleden dierbaren

Neem een moment om vol liefde te denken aan je overleden dierbaren, een kaarsje voor hen te branden, of iets speciaals te doen ter ere van hem of haar.

6 Brand een kaarsje voor jezelf

Behoefte aan licht in het donkere seizoen? Brand regelmatig (waarom niet elke dag! 🙂 ) een kaarsje voor jezelf om het lichte, warme, liefdevolle in jezelf te bekrachtigen.

7 Opruimen en schoonmaken

Doe een ritueel waarbij je iets ouds wegdoet om plaats te maken voor iets nieuws. Dat kan een najaarsschoonmaak zijn waarbij je ook oude kleding of spullen wegdoet waar je geen prettig gevoel meer bij hebt. Het ligt er maar aan wat je graag zou willen aantrekken in je leven, en waarbij je wel wat hulp van ‘bovenaf’ zou kunnen gebruiken.

Vond je deze blog interessant? Ik vind het super als je hem deelt!

Over de schrijver
Karine
Door

Karine

op 31 Oct 2014

De winnaar van heb boek 'The Top Ten Things Dead People Want to Tell YOU' is: Zohra! Gefeliciteerd!

Reactie plaatsen