Zero waste afterparty recepten
11 juli 2015 
in Voeding
4 min. leestijd

Zero waste afterparty recepten

Heb jij ook altijd veel over van je (tuin)feest of barbecue? Ik bleef na mijn verjaardag niet alleen met aangebroken Franse kaasjes zitten (oh wat erg 😉 ) maar ook met aardig wat biologische rauwkost. Weggooien vond ik geen optie, dus ik heb twee zero waste-recepten uit mijn mouw geschud: een groene smoothie van de overgebleven komkommerschijfjes en een vegetarische lasagna.

Wat is dit, is Karine nu ineens een kookblog gestart? Nou, in elk geval een nieuwe blogcategorie, over voeding. Omdat eten, licht en heling dicht bij elkaar staan. De komende tijd ga ik daar meer over delen. Nu eerst een paar zero waste-recepten.

Komkommer hoeft niet uitsluitend ultravers door de sla of tzatziki. Van een iets minder verse, maar nog gave variant kun je altijd nog sap persen en je kunt komkommerstukjes ook roerbakken, bijvoorbeeld met paksoi en een groene currypasta. Ik heb er een vezelrijk drankje van gemaakt.

 

Komkommer-appel-kokossmoothie

20150710_145525

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik moet bekennen dat ik nog nooit een smoothie had gemaakt. Ik pers wel eens vers sap, maar zo’n hippe, übergezonde, voedzame smoothie, daar had ik nooit zo’n trek in. Maar. Het is zomer. En de ingrediënten in de koelkast vroegen erom. Ik had van mijn verjaardag veel komkommerschijfjes over, evenals kokosmelk waarvan ik slechts een deel nodig had voor een raw chococolate coconut macaroon tart (ik had mini’s gemaakt). Een vriendelijke komkommer-appel-kokossmoothie was geboren. Ik vind hem voor herhaling vatbaar! Haal je blender/staafmixer tevoorschijn en probeer hem zelf, of ga aan de slag met wat je in huis hebt!

Dit recept is voor ongeveer 1 glas:

een flinke hand (biologische) komkommerschijfjes met schil
een (biologische) granny smith appel met schil in stukjes
een flinke scheut kokosmelk (blikje 400 ml), zoveel dat het een dikvloeibare smoothie wordt
een theelepel gemalen lijnzaad
een theelepel honing
snuf kaneel
snufje kurkuma
snuf garam masala (*)
1 eetlepel gedroogde geraspte kokos

Doe alles in de mengbeker en blender het geheel tot een lichtgroene smoothie.
Voeg eventueel een paar blaadjes verse munt toe of wat gemalen pistachenoten voor nog wat groene accentjes.
(*) Garam masala is een ayurvedisch kruidenmengsel bestaande uit geroosterde, fijngemalen zoete specerijen. Verkrijgbaar bij de toko.

Vegetarische pastasaus van overgebleven rauwkost

Als ik boodschappen doe, bedenk ik nooit wat ik de komende week ga koken. Voorgesneden groenten koop ik zelden, omdat die sneller bederven. Ik bekijk per dag welke groenten toe zijn aan consumptie en of de kookinspiratie uit de Hollandse, Surinaamse, Ayurvedische, mediterrane of Aziatische richting komt.
Het is leuk en geeft veel voldoening als je iets smakelijks hebt gecreëerd met wat je toevallig in huis had. Denk niet te veel na over aantallen en hoeveelheden, geef lekker je eigen draai en aandacht aan je zero waste-gerecht. Gekochte of zelfgesneden rauwkost die verwerkt moet worden leent zich natuurlijk voor een quiche, omelet, soep, saus of eventueel sap. Ik koos voor pastasaus en heb ongeveer het volgende in de pan gegooid:

ca. 3 paprika’s in stukjes
een handvol selderijstukjes
een halve ui in stukjes
twee wortels in stukjes
twee tenen knoflook
100-200 ml tomatensalsa (ik had een restje zelfgemaakte salsa over)
een rode peper in stukken, zaadjes verwijderd
een centimeter verse gember in stukjes
een eetlepel citroenrasp (bio)
wat kurkuma
handje rozijnen
zout naar smaak
olijfolie
pan van minimaal anderhalve liter inhoud

Doe een scheut olijfolie in een pan en fruit de ui. Voeg de gember en peper toe. Vervolgens de wortel. Dan de paprika en selderij. Vervolgens de tomatensalsa, geperste knoflook, citroenrasp en een extra scheut water toe en laat het pruttelen. Voeg nog de kurkuma en de rozijnen toe. Kook het tot iets voorbij beetgaar en blender tot een grove saus. Ik heb ook nog een handvol cherrytomaatjes toegevoegd. Eten er kinderen mee, dan is het verstandig om de Spaanse peper weg te laten 😉

 

Lasagna met Franse kaasjes

20150709_184612

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb de pastasaus verwerkt in een lasagna. Omdat ik niet genoeg lasagnavellen had, heb ik een restje gedroogde, met tomaat en mozzarella gevulde tortellini gekookt en toegevoegd. En de lasagna aan de oven toevertrouwd met wat geraspte biologische jonge Terschellinger (van een stukje wat er niet zo jofel meer uitzag nadat de koelkast het had begeven) en wat overgebleven stukjes kaas van mijn eerste geheel vegetarische verjaardag: Brie, Petit Doruvael en bierkaas (de Epoisse, de Calvados Camembert en de Tynjetaler waren wel soldaat gemaakt), gehaald bij delicatessenzaak Boergondisch in Den Bosch.

“Wat??”, hoor ik de rechtgeaarde foodies (en mijn Italiaanse Facebookvriend) roepen, “Eerst gember en rozijnen in de saus, dan tortellini, en dan ook nog een Frans-Nederlands kaasplankje bovenop de lasagna? Dat KAN toch niet!”

Ik zeg: het was superlekker.

En eten weggooien, DAT kan niet!

Check deze verhelderende video van Avaaz:

[youtube]https://youtu.be/y_zNne06aBU[/youtube]

 

De bijbehorende petitie heeft tot doel voedselverspilling door supermarktketens tegen te gaan. Niet verkoopbare restanten uit winkels kunnen naar arme mensen. En het absurde weggooien van vaak wel 50%!!!! van de voor Europa bestemde landbouwoogst in bijvoorbeeld Kenia (denk aan sperziebonen en bananen die perfect zijn maar gewoon niet de ‘juiste’ vorm hebben) moet stoppen.

Maar – in Nederland in elk geval – komt de grootste verspilling van ons consumenten. Wij laten ons te veel leiden door houdbaarheidsdatums in plaats van onze neus en gezond verstand.

Daar hadden onze grootouders geen last van. Zij konden/kunnen vaak juist absoluut geen eten weggooien.

Ik herinnerde me terwijl ik in de saus stond te roeren de anekdote van mijn ex-collega Maartje, die haar uiterste best deed om niet op vrijdagen bij haar grootouders te hoeven eten. Dan stond er namelijk steevast ‘hutjemutjesoep’ op het menu, met daarin alle (alle!) kliekjes van de afgelopen week. Duurzaam, snel en kostenbesparend misschien, maar ik denk dat creatief en smakelijk zeker zijn weggelegd voor de zero-waste chef 😉 Maak er een feestje van !

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen