Een zesde zintuig? Je hebt er 21!
22 februari 2017 
2 min. leestijd

Een zesde zintuig? Je hebt er 21!

Ben je net zo verrast als ik? Ja, we blijken niet vijf zintuigen te hebben, ook niet zes. We hebben er volgens neurologen maar liefst 21!

Een heel scala aan zintuigen helpt je het leven te ervaren, ervan te leren en indrukken en herinneringen voor de lange termijn op te slaan. Het geeft je ook inlevingsvermogen, zie mijn p.s. onderaan dit artikel.

Het zintuig wat wij ‘het zesde zintuig’ noemen; het intuïtieve/paranormale, je ‘buikgevoel’, zou nummer 21 zijn. Op internet vind je overigens zintuigoverzichten die inhoudelijk aardig verschillen, en er zijn bronnen die stellen dat er 9, 19 of zelfs 33 zintuigen zijn…

Ik hou het even bij de onderstaande 21 🙂

De eerste vijf zintuigen ken je:

1 Zicht
Zien door het waarnemen van licht.

2 Gehoor
We nemen trillingen waar, in de vorm van geluid

3 Voelen
De tastzin, aanraking.

4 Ruiken
Geuren waarnemen.

5 Proeven
De buitenwereld ervaren via smaken, inclusief textuur, bijten/kauwen.

Dan hebben we zintuigen op het gebied van:

6 Balans
Coördinatie; een stand aannemen ten opzichte van de zwaartekracht.

7 Evenwicht
Je hersenen combineren hier informatie over beweging en balans. Er ontstaat een soort database van fysieke vaardigheden, denk aan een herhalende beweging als dribbelen met een basketbal.

8 Temperatuur
Het reguleren van je lichaamstemperatuur.

9 Pijn
Het vermogen pijn waar te nemen, via de nociceptoren; pijnreceptoren in huid, botten, gewrichten, organen.

En verder zintuigen met deze specialisaties:

10 Gevoel voor tijdsverloop
Gezelligheid kent geen tijd, maar meestal kunnen we wel inschatten of iets een kwartiertje of uren heeft geduurd 😉 En we gaan met onze circadiaanse ritmes van nature mee in een dag-nachtritme.

11 Eidetisch zintuig
Het visueel opslaan van informatie; fotografisch geheugen.

12 Magnetisch
Ferromagnetische oriëntatie, ofwel je richtingsgevoel.

13 Infrarood
Lange golven elektromagnetische straling die niet zichtbaar zijn, maar bij voldoende intensiteit wel voelbaar. Denk aan een infraroodlamp of -sauna, of een infraroodcamera. Alle lichamen geven infraroodstraling af.

14 Ultraviolet
Korte golven elektromagnetische straling die chemische reacties in gang kunnen zetten. Zoals een bruin kleurtje, of zonnebrand…

15 Ionisch
Ik moet bekennen dat deze me niet helemaal duidelijk is, het gaat schijnbaar om geladen deeltjes in de lucht, die je mentale houding en nauwkeurigheid beïnvloeden.

16 Vomeronasaal
Feromonen, signaalmoleculen voor seksuele aantrekkingskracht, beïnvloeden je gedrag. Via het vomeronasaal orgaan, wat zich achterin je neus bevindt, worden deze stofjes waargenomen. De hypothalamus gaat er vervolgens mee aan de slag

17 Proximaal
Fysieke nabijheid waarnemen. Zoals dat gevoel wanneer iemand te dicht in je persoonlijke ruimte komt.

18 Elektrisch
Het ervaren van statische elektriciteit bijvoorbeeld.

19 Barometrisch
De invloed van atmosferische druk op het gedrag.

20 Geogravimetrisch
Gevoel voor afmetingen, direct kunnen waarnemen of iets groter of kleiner is

21 Visceraal
Lekker overzichtelijk: alle intuïtieve waarnemingen onder één noemer. Begrijpelijk dat is gekozen voor de naar de ingewanden verwijzende term ‘visceraal’. Je instinct, of je onderbuikgevoel zit in dit gebied, dat overigens direct met je hersenen communiceert.

Maar een buikgevoel zegt wat mij betreft bij lange na niet alles over je intuïtie of paranormale vermogens.  Ook bijvoorbeeld via je hart-, keel-, derde oog- en kruinchakra (de chakra’s zijn verbonden met diverse hormoonklieren) pik je van alles op…

Zo, dat waren ze!

“Karine, wat interessant, hoe kom je aan deze lijst? Heb je meer informatie?”
Eh…dat is wel even jammer en een kleine oh-oh/no-no… ik ben de url kwijt van deze oorspronkelijk Amerikaanse opsomming rond ons uitgebreide waarnemingssysteem 🙁
Maar als je even googelt op ’21 human senses’ (of 9, of 19, of 33. Of 12, volgens Rudolph Steiner) dan vind je zo het een en ander, bijvoorbeeld deze: http://www.buzzle.com/articles/how-many-senses-does-a-human-have.html

PS
Het beeld bij dit artikel vond ik passend omdat het fysieke herinneringen oproept: wie kent niet het lopen op blote voeten en de aandacht waarmee je dit doet. De spierspanning in je kuiten en enkels, die anders is dan wanneer je schoenen draagt. Het gevoel van katoen en van rozenblaadjes op je huid, de wind en warmte om je heen…En dan de kalmte, toewijding en overgave van een boeddhistische monnik…Merk op dat niet alleen het beeld deze bekende gewaarwordingen naar boven brengt, maar ook het lezen van deze beschrijving. Door te ervaren met zoveel mogelijk zintuigen (tegelijk), leren we, ontwikkelen we inlevingsvermogen, en kunnen we onze kennis delen.

Over de schrijver
Jarrett
Door

Jarrett

op 25 Jun 2018

Echt interessant!!! Ik ga denk ik mijn spreekbeurt in groep 6 over zintuigen houden en zeggen dat we er eigenlijk 21 hebben.

Karine
Door

Karine

op 25 Jun 2018

Wat leuk! Veel succes en plezier alvast met je spreekbeurt!

Jarrett
Door

Jarrett

op 23 Nov 2019

Ik bedoel ik zit natuurlijk niet in groep 5 ofz maar ik bedoelde dus dat ik dat wou

Reactie plaatsen