Voel jij je ook wel eens vreselijk geïrriteerd? Door een medeweggebruiker die roekeloos invoegt, een dame die voordringt bij de kassa, een partner die iets doet of zegt wat het bloed onder je nagels vandaan haalt, een collega die ervan uit gaat dat jij de klus wel in je eentje kunt klaren? En wat doe je op zo’n moment? Je mond houden en je verbazen over zoveel egoïsme en onwetendheid? Mopperen, in jezelf, of tegen een ander? De boosdoener aanspreken op zijn of haar gedrag? Doe het eens radicaal anders. Wens de aso het mooiste toe.
Wat? Hoezo? Waarom?
Met frustratie los je niks op. Je zet alleen je eigen geïrriteerde gevoelens op herhaling, elke keer als je aan het voorval denkt of iemand erover vertelt.
Je vergroot ongewild de hoeveelheid negatieve gevoelens en gedachten. Zo laat je die aso ook nog ruimte op je ‘harde schijf’ innemen. Terwijl je hem of haar misschien nooit meer zult zien.
Aan de slag met wensen en zegenen
Hoe ga je te werk om je irritatie om te buigen in positieve energie voor jou en de ander?
Neem het voorval in gedachten. Adem diep in en uit. Ga met je aandacht naar je hart. Weet dat jij in staat bent met je hart compassie voor al je medemensen te voelen – en ook voor jezelf.
Nu laat je liefdevolle gedachten opkomen die naar jouw gevoel de persoon die jou irriteerde goed zouden doen. Zouden dienen.
Leg eventueel je handen op je hart en verwoord je gedachten hardop of in stilte in een of meer zegeningen en mooie wensen. Bijvoorbeeld:
Ik wens je toe dat je met je hart verbonden bent en jezelf te allen tijde waardevol vindt.
Ik wens je toe dat je je ouders vergeeft dat ze jou in bepaalde dingen niet hebben kunnen begeleiden.
Ik wens je toe dat de last die je draagt verlicht of zelfs weggenomen wordt.
Ik wens je toe dat je vertrouwt op overvloed in plaats van te geloven in schaarste. Ik wens dat al je dagen van overvloed, liefde, geluk en gezondheid zijn vervuld.
Ik wens je toe dat je de innerlijke rust hebt om van al je ervaringen te leren.
Ik wens dat je in staat bent vrij te ontvangen en te geven.
Ik wens dat je liefdevol kunt communiceren over je gevoelens en behoeften, je kwetsbaarheid durft toe te laten en te tonen, zodat anderen je begrijpen en respecteren en je tegemoet komen en steunen als jij dat echt nodig hebt.
Ik wens je toe dat je de mensen kunt vergeven die jou gekwetst hebben en je vertrouwen in de wereld hebben beschadigd, zodat je vrij bent.
Ik wens je toe dat je jezelf kunt vergeven.
Ik wens je toe dat je synchroniciteit ervaart en je durft te laten leiden.
Ik wens je toe dat je keuzes durft te maken vanuit liefde in plaats van uit angst.
Ik wens dat je je veilig, beschermd en gesteund voelt.
Ik wens je toe dat je anders naar de wereld durft te kijken en je ermee verbonden voelt. Zodat je je herinnert dat schade die je aan de wereld of aan een ander mens toebrengt, schade toebrengen aan jezelf is. Ik wens je toe dat alle schade die je zelf hebt ervaren en hebt toegebracht, opgelost, hersteld, vergeven en geheeld wordt, en wordt omgezet in geluk, liefde, vrijheid.
Kijk maar wat er bij jou opkomt aan gedachten en wensen die bij deze situatie en die persoon passen. Zie de ander ontspannen, gelukkig, gezond en welvarend. Zie de ander zoals je zou willen dat jouw leven eruit zag. Wens, en wens nog meer.
Weet je niet wat je precies voor woorden of wensen zou moeten toepassen? Vraag dan gewoon: ‘Zegen dit mens met het beste, geef hem/haar wat hij/zij nodig heeft.’
Waarom zou je een vreemde zegenen?
Je geeft jezelf hiermee een goed gevoel.
Je traint jezelf in loslaten.
Je creëert een hogere trilling, wat goed is voor je gezondheid en voor het aantrekken van positieve ervaringen.
En je creëert positief karma: goede daden die je belangeloos en al dan niet anoniem verricht, tellen. Goedbeschouwd is het wensen van goeds voor een ander een manier om te toveren.
Misschien lijkt het jou ook fijn als een vreemde jou zomaar mooie dingen toewenst.
Hoewel, een vreemde?
De persoon die je pad kruist staat voor een facet van jou. En omgekeerd ben jij een facet van die ander. De Maya’s herinneren elkaar hieraan met hun begroeting ‘Ik ben een andere jij‘.
Een verborgen wijze les
Als je durft, kijk eens wat je het meest opviel aan de situatie of persoon die jou irriteerde en haal daaruit een les voor jezelf. Voelde je je over het hoofd gezien? Merk je bij jezelf een geloof in schaarste, dat er nooit genoeg is? Ben jij ‘te veel’ bezig met jezelf? Kun je jezelf en anderen vergeven? Ben jij wel eens dominant of opvliegend omdat je niet weet hoe je tijdig of op een andere manier je grenzen moet bewaken, of omdat je niet over je gevoel wilt praten? Doe je je anders voor dan je bent? Doet die ander iets wat jij zelf eigenlijk ook wel eens doet? Hoe vind je het om voor jezelf op te komen? Vind je dat iedereen, ook jijzelf, zich altijd aan alle regels moet houden?
Het kan ook zijn dat het voorval juist licht schijnt op jouw mooiste eigenschappen, zodat je die kunt zien en waarderen. Er zijn alleen maar cadeautjes dus!