Oefenrondje winterdepressie
30 juli 2015 
3 min. leestijd

Oefenrondje winterdepressie

Een blog over winterdepressie? Is het daar niet een beetje vroeg voor? Nee, we zijn precies op tijd. De ‘zomerpauze’, waarin we genoegen moeten nemen met een herfstig weertype, geeft je de kans alvast te oefenen met vervelende, seizoensgebonden gevoelens. Door er nu bewust naar te kijken doe je straks, als het najaar echt zijn intrede doet, je voordeel.

Het overvalt me dat zij (depressie is een zij, wist je dat?) zich plotseling aankondigt, en wel heel vroeg in het jaar. Een sombere ochtend in de tweede helft van juli en het is raak. Melancholie, een onbestemd, angstig gevoel…Is de zo welkome, langverwachte zomer nu al ten einde?

Ik bedenk me dat het op zich niet zo raar is dat me een milde variant van winterdepressie bekruipt.
De langste dag van het jaar is geweest, we schuiven weer op richting de donkerder maanden, het is kouder, somber en regenachtig. Maar wat een vervelend gevoel….een gevoel dat ik niet wil voelen. Ken je het?

Het is een samentrekkend en angstig gevoel.
Maar ik ga er even ‘in’, want dat is de manier om erover te leren en er van af te komen.

Waar zit dat gevoel?

Ik adem rustig, richt mijn aandacht naar binnen en blijf bij wat ik voel.
De somberte houdt zich schijnbaar schuil in mijn maagstreek. Als ik hem belicht, aangekeken en doorvoeld heb, verdwijnt hij. Fijn!

Laat je donkere kant er zijn

Het donkere seizoen, of zomaar een donkere dag, valt me in, spoort je aan schaduwaspecten te integreren. Stukjes van jou die je afkeurt en wegstopt, maar die toch bij je horen en er gewoon mogen zijn. Je hoeft je er alleen maar bewust van te zijn. Tijdens de lichte maanden, waarin het zonnige weer je blij en optimistisch stemt, is het misschien gemakkelijker te negeren dat je nog wat aan onvoorwaardelijke liefde voor jezelf te doen hebt.

Betrap je mind op plaatjes

Wat ik ook tegenkom, zijn plaatjes. Beelden van hoe de zomer eruit hoort te zien. Hoewel je weet dat het weer in Nederland altijd alle kanten op kan, ‘hoort’ de zomer van lente tot herfst zonovergoten en warm te zijn. Dat hebben we verdiend toch, na het trotseren van de grijze, kille maanden? Ook had mijn mind alvast ingevuld hoe vreselijk het najaar wel niet zou voelen. Het zijn maar plaatjes. Door ze als zodanig te zien, ontladen ze en is mijn aandacht weer in het hier en nu.

Snoepen door het oergevoel?

Van oudsher hebben we een diep besef dat met de komst van de winter, het seizoen van schaarste eraan komt. Dat we dus beter een vetlaagje kunnen aanleggen om het koude seizoen door te komen.
Een biologische reflex die ons in deze tijd niet echt dient. Er is vooralsnog het hele jaar eten in overvloed.
Toch is het moeilijk om weerstand te bieden aan zulke oude, ooit voor je overleven noodzakelijke, mechanismen. Je zult misschien merken dat je bij de eerste sombere dag wat meer eet of aan het snoepen slaat. Ik krijg zelf altijd meteen bakneigingen.

Zo maakte ik vorige week deze bosbessencrumble.

20150725_201005

Wel een aardig verantwoorde. Het recept vind je hier.

Merk je dat je eetbehoeften bij somber weer verschuiven naar zoet en calorierijk comfortfood, herinner jezelf aan dit oermechanisme en stel je lijf tevreden met met eenvoudige, gezonde warme gerechten. Zoals zelfgemaakte soepen, risotto of groentenlasagna. Drink lekkere, verwarmende kruidenthee. Neem een paar dadels in plaats van snoep.

Wat is je oogst?

De zomer is een tijd om te vieren. Energetisch schuiven we op, van zaaien en planten, naar oogsten. Wat heb jij zoal geoogst dit jaar?

Ga het afgelopen jaar eens langs, van begin tot nu, en bekijk eens wat je allemaal hebt ontvangen. Waar heb je aan gewerkt en welke resultaten heeft je dat opgeleverd? Welke van je overvloedige talenten heb je ingezet, ontdekt en anderen mee gediend? Heb je fijne nieuwe mensen leren kennen of bestaande relaties verdiept? Heb je aan jezelf gewerkt? Heb je letterlijk kunnen oogsten uit je eigen moestuin? Heb je een fijne vakantie achter de rug? Je huis opnieuw ingericht? Resultaten behaald met sporten? Nieuwe dingen geleerd? Het gaat hier niet om jezelf afrekenen op targets, maar om met dankbaarheid en tevredenheid terugkijken: er is alweer heel wat gebeurd dit jaar waardoor jij hebt kunnen groeien. Je hebt jouw basis in het leven verder verstevigd.

Hoe ontdek je je schaduwkanten en maak je jezelf winterdepressie-proof?

Neem de tijd om te voelen wat jij voelt. Teleurstelling? Angst? Boosheid misschien? Droefheid? Blijf bij wat er is, zonder oordelen of analyseren, zonder iets te willen veranderen. Je emotie zal oplossen zodra deze doorvoeld en ontladen, is. Met meer flow, ontspanning, energie als resultaat. Zie sombere dagen als gelegenheid om met je eigen donkere kanten in het reine te komen en verwachtingen los te laten.

Succes met je oefenrondje!

Wist je trouwens dat er op 26 juli een nieuw zonnejaar is begonnen?

Over de schrijver
Reactie plaatsen