Ben jij het nieuwe jaar begonnen met goede voornemens? Of voel je je al geërgerd en ontmoedigd als je de term ziet? Maak het jezelf gemakkelijk: goede voornemens hoeven niet, en wil je toch wat goede dingen doen voor jezelf dit jaar, dan kan dat ook op een leuke manier! Al gehoord van ‘drie vliegen in een klap-voornemens’, eenmalig uit te voeren voornemens, en mijn eigen curieuze voornemen?
- Goede voornemens, wanneer zijn we daar eigenlijk mee begonnen, en waarom?
- Waarom goede voornemens zo ergerlijk zijn
- 17 verrassende oorzaken van het mislukken van goede voornemens
- Wat je nodig hebt om je goede voornemen kans van slagen te geven
- Mijn eigen goede voornemens. Op dit moment dan hè 😉
Goede voornemens, wanneer zijn we daar eigenlijk mee begonnen, en waarom?
Rond oud en nieuw verzinnen we goede voornemens, en die gewoonte hebben we al heel lang.
De traditie van het maken van goede voornemens zou begonnen zijn in 153 voor Christus, toen de Griekse god Janus zijn eigen dag op de kalender kreeg, en de Romeinen zelfs een hele maand – januari – aan hem wijdden. Janus werd gezien als de god van het nieuwe begin en de bewaker van deuren en ingangen. Hij kon zowel terugkijken als vooruitblikken, een toepasselijke ‘nieuwjaarsgod’ dus. Romeinen vroegen voor het begin van het nieuwe jaar hun vijanden om vergeving en wisselden geschenken uit.
De vroege christenen vonden dat je op de eerste dag van het nieuwe jaar moest terugkijken op je fouten uit het voorbije jaar, zodat je jezelf in het nieuwe jaar kon verbeteren.
Binnen het paganisme/sjamanisme is de kijk wat milder: we bewegen op natuurlijke wijze mee in het jaarwiel; de cyclus van de jaargetijden. Er zijn geen fouten, alles is een uitnodiging om je te ontwikkelen.
De timing is gebleven: goede voornemens maak je op de schone lei van een fonkelnieuw jaar.
Het idee van een schone lei per januari hangt overigens niet alleen samen met de Romeinse jaartelling. Al lang daarvoor werd vanaf de winterzonnewende 12 nachten en dagen feest gevierd om de terugkeer van het licht, en dus van hoop, leven en vruchtbaarheid, te vieren.
Waarom goede voornemens zo ergerlijk zijn
Zijn er mensen die zich verheugen op het maken en uitvoeren van goede voornemens? Ik vraag het me af. Irritatie en kans op mislukken liggen immers op de loer.
1 Je voelt je geconfronteerd met wat je het afgelopen jaar niet, al weer niet, nog niet, of maar gedeeltelijk hebt gedaan. Waar blijft de tijd?
2 Om een goed voornemen in te kunnen voeren, moet je vaak iets opgeven. Dingen waar je op korte termijn van geniet, zoals tv kijken, bankhangen, snacken en snoepen, moet je inruilen voor iets wat moeite kost en op wat langere termijn pas resultaten oplevert (al ben je natuurlijk bij de eerste keer sporten al terecht trots op jezelf).
3 Het zoveelste lijstje: goede voornemens’ is meervoud, dus je moet nog een lijstje maken ook. En hoeveel lijstjes had je al niet….Diverse to do-lists; voor je werk en voor klusjes in huis. Boodschappenlijstjes. Een bucketlist niet te vergeten…Je voelt je al onder druk staan omdat je de lijsten en projecten van het afgelopen jaar nog niet hebt kunnen afronden, en dan staat het nieuwe jaar al weer voor de deur en moet je goede voornemens gaan bedenken.
4 Faalgarantie: Bij deze moedeloos makende nieuwjaarstraditie zit de kans op mislukken (niet eraan beginnen of na een paar maanden stoppen) er al even traditioneel ingebakken.
5 …Meen je? Door de ingebouwde faalgarantie meen je je goede voornemens al niet echt op het moment dat je ze uitspreekt – al dan niet in het bijzijn van getuigen – en dat voelt al niet goed. En zo ga je met een leugen het nieuwe jaar in. Ach, misschien moeten we het alleen maar zien als een gespreksonderwerp. Bijna niemand maakt blijvend werk van zijn voornemens…
17 verrassende oorzaken van het mislukken van goede voornemens
1 Je goede voornemen staat gepland in tijd die al volgeboekt is met een bestaande gewoonte. Soms moet je het een laten vallen om het andere te kunnen doen. Je bent dubbel in gevecht met jezelf: je bent trouw aan een bestaande gewoonte, én je staat nog niet 100% achter je nieuwe, wenselijke gewoonte. En misschien is je leven al iets te volgepland?
2 Je doel is te hoog gegrepen, waardoor het gewenste resultaat buiten bereik blijft. Zoals te veel kilo’s in te korte tijd willen afvallen.
3 Je uitgangspunt is niet liefde en compassie voor jezelf (je bent al goed zoals je bent, en gunt jezelf gezondheid vs ‘ik moet nu slank zijn anders word ik afgewezen’) of je lichaam (te hoog tempo vs voelen wat je grenzen en behoeften zijn). Je goede voornemen komt dan vanuit agressie en afkeuring naar jezelf, wat automatisch verzet oproept.
4 Programmering. Dit is misschien wel de belangrijkste reden dat voornemens mislukken. Ik zal een van de ondermijnende programma’s delen die ik bij mezelf ontdekte als een van de redenen dat ik te weinig sport: ‘Zelfstandige ondernemers moeten al hun tijd aan hun zaak besteden, en kunnen beter hun lichaam behoeden voor schade, want niemand vangt je werk op’. Geërfd of gekopieerd van mijn vader (kon hij ook niks aan doen). De reden ook dat we vroeger nooit gingen skiën met het gezin (aan fijne vakanties geen gebrek verder hoor 🙂 )
5 Onze tijdrekening klopt niet. We gebruiken de door de Romeinen ontworpen Gregoriaanse kalender. De Romeinen verdeelden het jaar in 12 maanden en gebruikten de telling onder meer om tijdig belasting te innen (‘tijd is geld’…is de prestatiemaatschappij toen geboren?). Wat als we uit zouden gaan van de werkelijkheid: de maan draait in een jaar van 364 dagen niet 12, maar 13 keer om de zon. Het nieuwe jaar zou moeten beginnen op 26 juli in plaats van op 1 januari. De zon en de Hondsster, Sirius, staan uitsluitend op die dag op hetzelfde moment aan de horizon. (Zie ook mijn blog over de ‘Dag buiten de tijd‘). Is de opzet van de Romeinen wel een goede bodem voor ‘goede voornemens’ ? 😉
6 De natuur ondersteunt je goede voornemens niet. Al geeft de eerste dag van het nieuwe kalenderjaar een schone lei-gevoel, in januari staat de natuur nog stil, en dat beïnvloedt ons ook.
7 Je staat bewust of onbewust niet achter je voornemens: het zijn ‘moet’-dingen, of trend-dingen, in plaats van oprechte verlangens die je van binnenuit motiveren.
8 Je omgeving steunt je niet (bijvoorbeeld, jij wilt minder snoepen, maar de rest van het gezin doet niet mee of probeert je zelfs weer mee te krijgen in hun gewoonten.)
9 Door het jaar heen hebben allerlei kosmische invloeden effect op je humeur, je vertrouwen of energiepeil; denk aan uitbarstingen van de zon, planeetstanden, supermanen…Sowieso is de energie op Aarde aan het veranderen, en wij veranderen mee. Ben je hooggevoelig, dan ben je je hier vaak eerder bewust van. Rust nemen of de natuur ingaan om je fysieke en energetische systeem te synchroniseren heeft dan prioriteit boven het voldoen aan lijstjes met goede voornemens.
10 Je hebt niks veranderd in huis. Ondersteun jezelf door een feng shui check te doen: voorkom dat er nu net rommel ligt in de hoek met het thema van je goede voornemen (relaties, welvaart, gezondheid), of dat je hoeken met een negatieve uitwerking per ongeluk hebt geactiveerd. Vind je feng shui te veel gedoe, kies dan bijvoorbeeld een bezitting die je wegdoet om symbolisch ruimte te maken voor jezelf en je gezondheid bijvoorbeeld. Ook kun je een Space Clearing laten doen om meer flow in je leven te krijgen.
11 Je bent vergeten ‘hulp van boven’ te vragen. Door de aard van mijn werk, is het voor mij heel normaal om met mijn ‘Divine’ te praten. Mijn gids, mijn hulp, mijn adviseur van ‘boven’. Mijn dagelijkse activiteiten gaan dan toch net even soepeler. Ik heb verschillende manieren waarop ik dit doe. Neem contact met me op als je wilt weten hoe ik het aanpak.
12 Je verbruikt te veel ijzer. Ik heb het hier niet over bloedarmoede of ongezonde tekorten. Maar wist je bijvoorbeeld dat als je teveel cacao consumeert, dit je ijzer kost, en dat het mineraal ijzer verbonden is met de kwaliteit daadkracht?
13 Je lijstje met doelen is uit balans. Heb je alleen maar sport- of werkdoelen bedacht? Let op of je balans of disbalans in je leven brengt. Als je te veel moet, raak je je motivatie en energie kwijt. Genieten, ontspannen en je verbinden met je partner en gezin is ook nodig voor je welzijn.
14 Je hebt alleen doelen die op lange termijn resultaat opleveren. Het is prettig en bemoedigend om snel resultaten te zien. Het is knap van je als je de discipline hebt om je aan de afspraken met jezelf te houden, en de beste resultaten komend voort uit blijvende, goede gewoonten. Maar voor velen is het toch lastig om zich te verbinden aan een doel wat in de toekomst ligt. Ook kan het het idee dat je een voornemen voor langere tijd vol moet houden, ontmoedigend werken, omdat je voor langere tijd het risico loopt dat je er de brui aan geeft.
15 Je zegt tegen jezelf dat je ‘altijd nog’ kunt beginnen met een goede gewoonte (wat vaak ook zo is natuurlijk), ofwel een van de vele manier om uit te stellen en jezelf te saboteren.
16 Je houdt niet van rituelen. Het inbouwen van de uitvoering van een voornemen in je leven is een nieuw ritueel, wat haaks staat op ‘ik zie wel wat de dag me brengt en hoe ik me voel’.
17 Je slaapt te weinig. Volgens onderzoek van Stanford University staat slaaptekort je wilskracht in de weg. Het hersengebied dat betrokken is bij impulsbeheersing, plannen en het nemen van beslissingen, wordt verstoord wanneer je weinig slaapt. Meer slapen is dus al een prima goed voornemen!
Wat je nodig hebt om je goede voornemen kans van slagen te geven
1 Stel je goede voornemens uit. Tot na je zomervakantie.
Met die schone lei in januari, lijkt het nieuwe kalenderjaar het uitgelezen moment om te beginnen met het uitvoeren van je goede voornemens. Maar niets is minder waar. Onderzoek heeft uitgewezen dat je goede voornemens met veel meer succes uitvoert… als je er na je zomervakantie mee begint! Hoe zit dat?
– Na de zomervakantie ben je uitgerust
– je moet sowieso weer in een dagelijks ritme komen, en kunt daardoor gemakkelijker een nieuwe gewoonte inpassen
– In de (na)zomer ben je vanzelf meer buiten, wat een beter gevoel geeft, en wat het aantrekkelijker maakt om te sporten.
– Er zijn geen decemberkilo’s om eraf te trainen
– De natuur gaat richting oogsttijd, de tijd van overvloed en vertrouwen. Een veel positievere setting dan de sombere januarimaand.
2 Hou het klein en eenvoudig
Iets afronden motiveert en geeft je een positieve instelling voor de volgende taak.
Beperk jezelf bij het kiezen van goede voornemens daarom niet tot het invoeren van nieuwe gewoonten. Losse, eenmalige acties kunnen ook prima. Bijvoorbeeld:
Voer één ding uit wat je je al lang had voorgenomen. Ik heb bijvoorbeeld eindelijk een overzicht gemaakt van klussen in huis die al een tijd zijn blijven liggen, en van wat ik moet kopen in de bouwmarkt.
Help een ander een dagje. Het is vaak gemakkelijker om iemand anders te helpen dan jezelf, en je krijgt er een goed gevoel door. Kijk eens wie van je buren of wie in je familie- of kennissenkring wel wat hulp kan gebruiken, met tuinieren, opruimen, het sorteren van post, het afhandelen van administratie, boodschappen doen, klussen, op de kinderen of op de hond passen.
3 Koppel nieuw, gezond gedrag aan een bestaande gewoonte.
Start bijvoorbeeld met het dagelijks nemen van vitamine D, super voor je immuunsysteem (laat je door een deskundige adviseren over merk en dosering). Koppel deze gewoonte aan iets wat je al doet, bijvoorbeeld het moment waarop je ’s ochtends thee zet. Dan heb je meteen een tijdstip ingebouwd waarop je je nieuwe gewoonte uitvoert.
Breng minder tijd zittend door. Zitten is het nieuwe roken, zo ongezond is het. Kijk eens of er activiteiten zijn die je nu zittend uitvoert, maar die je net zo goed staand of lopend kunt doen. Of plaats een ‘bureaufiets’ à la professor Scherder onder je bureau. Het kost je zo geen extra tijd en je doet iets goeds voor je lichaam (en je hoofd frist er ook van op).
4 Supergoed voornemen: Gronden!
De start van het nieuwe jaar betekent volle sportscholen. Werken aan een gezond gewicht en een goede conditie is uiteraard van belang voor een lang en vitaal leven. Maar schijnbaar is er een grote blinde vlek als het op onze leefstijl en gezondheid aankomt: we gronden veel te weinig. Wat het is en hoe het werkt, zie je in deze video
Ik heb vol verbazing gekeken naar de gezondheidsvoordelen die in dit filmpje worden opgesomd. Twee uur per dag op blote voeten, liefst buiten, levert per direct winst voor je gezondheid op! Ontstekingen, waar velen van ons vol mee zitten en die op termijn ernstige welvaartsziekten als kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken, lossen op. Je komt tot rust. Je immuunsysteem krijgt een krachtige stimulans…Qua goede voornemens is dit een no-brainer! Tijd om de blotevoetenpaden af te struinen die Nederland rijk is!
5 ‘Drie vliegen in één klap’- voornemens
Voornemens kunnen voorzien in meer resultaten tegelijk. Bijvoorbeeld, gaan sporten is ook tijd voor jezelf. Kijk eens of het je inspireert of motiveert om bewust combinaties te kiezen. Een paar voorbeelden:
– Je zicht verbeteren met deze grondige, effectieve cursus, is ook gemakkelijker ontspannen én beter slapen.
– Korter douchen. Goed voor het klimaat, voor je gas- en waterrekening, én je huid droogt minder uit (én je houdt wat tijd over). Koud douchen is nog beter 🙂
– Heb je zowel de wens om meer buiten te zijn als je vrienden vaker te zien als je tijd effectiever te gebruiken? Spreek af regelmatig gezamenlijk te wandelen.
– Je digitale mappen opschonen. Je hebt weer overzicht, je vindt dingen terug, én als je genoeg (beeld)bestanden weggooit, scheelt dat weer CO2-uitstoot en koelwaterverbruik door servers.
6 Goede voornemen: minder spullen kopen
We delen de Aarde met een heleboel medemensen en nog heel veel meer organismen. We moeten dus goed voor onze planeet zorgen. In Nederland leven we echter alsof we vier Aardes tot onze beschikking hebben. Dat heeft een enorme impact op klimaat (CO2), natuur (grondstoffen, waterverbruik, afname biodiversiteit) en milieu (vervuiling). De werkelijke kosten en schade van ons consumptiegedrag blijven vaak buiten beeld. Het boek ‘De Verborgen Impact’ laat zien hoe het er echt voorstaat met de wereld, en wat je als consument allemaal kunt doen om het tij te keren. Zo min mogelijk spullen kopen blijkt het beste idee. Daarbij bespaart jou dat geld, geeft het je ruimte in je hoofd en je huis, en je bespaart tijd die je anders (online) winkelend zou hebben doorgebracht.
Mijn eigen goede voornemens. Op dit moment dan hè. 😉
Meestal maak ik geen goede voornemens, maar ik heb er voor dit jaar toch een paar. Ik behoud me het universele recht voor ze niet uit te voeren, te wijzigen, of er onaangekondigd mee te stoppen. 😉
– Me verdiepen in de gebruiken van het Jodendom (waarover meer in deze blog).
– Laten checken of ik nog de juiste supplementen neem, in de juiste hoeveelheden.
– Meer vieren. Volle manen en solstices, samen mooie mantra’s en sjamanistische songs zingen, koken voor vrienden en familie.
– Vaker mijn stem laten horen.
– Weer oogoefeningen doen om mijn zicht te verbeteren.
– Aarde met een hoofdletter schrijven.
En, heb jij nog goede voornemens na het lezen van dit artikel? 😉
Of wil je een behandeling boeken om korte metten te maken met het programma wat jou ondermijnt, zodat dat ene goede voornemen lukt? Super!
Ik hoor graag van je!
Ik wens je een fantastisch 2018!
Bonnie Allart
op 05 Jan 2018Karine
op 05 Jan 2018