Keihard lachen onder een koude douche
04 november 2015 
3 min. leestijd

Keihard lachen onder een koude douche

Klinkt als een overwinnaar hè, iemand die lachend een koude douche neemt! Weet je wie er vooral wint? Je gezondheid! Wist je dat je afweer gebaat is bij veel lachen, koud douchen en genieten van muziek?

Lach veel en vaak

Lachen is een instant boost voor je immuunsysteem. Het ontspant, je haalt veel zuurstof binnen, maakt vrolijkheidshormonen aan en je spreekt allerlei spieren aan. Hoe langer en met hoe meer overgave je lacht, hoe beter. Tien minuten lachyoga (oefeningen waarbij je vanuit neplachen belandt in een spontane, onbedaarlijke lachbui) schijnt gelijk te staan aan een half uur fitness. Da’s snel verdiend toch!

Neem dagelijks een koude douche

‘Koud douchen? Mij niet gezien!’, zul je denken. Dat dacht ik zelf ook. Tot ik erachter kwam hoe ongelooflijk gezond het is om koud te douchen:

  • Je doorbloeding verbetert
  • Je helpt je lichaam ontgiften
  • Het stimuleert je lymfesysteem
  • Er komt plotseling veel zuurstof in je lijf, wat heel goed is voor je immuunsysteem
  • Het versterkt je zenuwstelsel
  • Het maakt je weerbaarder tegen hooikoorts, allergieën, verkoudheden en hoest
  • Het reinigt je aura
  • Je wordt er opgewekt van, omdat het een stroom van het feelgoodhormoon endorphine op gang brengt
  • Je huid wordt er zacht van

Je koude douche hoeft maar een minuut of twee te duren (dames, als je menstrueert of zwanger bent, douche je gewoon warm). Begin met gezicht, handen en voeten, en werk van je voeten naar boven, terwijl je over je huid wrijft. Smeer je eventueel vooraf in met amandelolie voor een extra zachte huid en een barrière tegen de kou. Zie dit artikel.

Beweeg regelmatig

Je immuunsysteem heeft het nodig dat jij beweegt. Beweging zorgt voor een betere bloedcirculatie, voorziet je van meer zuurstof en stelt je afweer beter in staat bacteriën te doden. Bewegen kan zo eenvoudig zijn als een dagelijkse wandeling en regelmatig (minstens eens per half uur) van je bank of werkplek af komen en iets staand gaan doen, of even heen en weer lopen.

Meditatie

Meditatie is er niet alleen voor de ontspanning. Het heeft talloze voordelen, zoals een beter humeur, een lagere bloeddruk en een betere concentratie. Meditatie stimuleert echter ook je immuunsysteem. Dit heeft te maken met de combinatie van aandacht, bewustzijn van je lichaam, controle over je emoties en je zelfbewustzijn. Het is de moeite waard een vorm van meditatie te vinden die bij je past. Lees ook dit artikel over de voordelen van meditatie. 

Een goede nachtrust

Slaap je goed? Slaap je genoeg? Goed uitgerust zijn is belangrijk voor een goede weerstand. Als je niet goed slaapt, onderzoek waar het door komt en kijk wat je kunt veranderen. Vroeger naar bed, een warm bad voor het slapen gaan, je avond voortaan doorbrengen zonder beeldschermen, ademhalingsoefeningen of meditatie om je hoofd te kalmeren, je bed op een andere plek, de wifi ’s nachts uit en geen elektrische apparaten op je slaapkamer (vooral niet je mobiel naast je bed) kan veel verschil maken.

Schone handen

Een bekende, maar ik noem hem toch even: handen wassen. Toetsenborden, wc-brillen, deurklinken, mobieltjes, printers, kopieerapparaten, handen die geschud worden, pinapparaten, de afstandbediening, een gezamenlijk gebruikte handdoek, er zijn allerlei bacterieverzamelplekken waarmee je gedurende de dag in aanraking komt. Het kan zeker in het snotterseizoen geen kwaad om je handen vaker te wassen. Probeer ook met je handen van je neus en ogen en mond af te blijven om direct contact van bacteriën en virussen met je huid en slijmvliezen te voorkomen. Hoest of nies in de holte van je elleboog in plaats van in je handen, of was je handen meteen.

Fijne muziek

Onderzoek wijst uit dat als je naar muziek luistert die je mooi vindt, je hersenen het beloningsstofje dopamine aanmaken. Je gaat je beter voelen, stressgevoelens verminderen. Je gezondheid heeft daar baat bij. Genieten van muziek verlaagt het gehalte van het stresshormoon cortisol in je lijf. Je immuunsysteem profiteert nog meer als je zelf een instrument bespeelt of zingt. Luister je naar muziek die je bevalt, dan kun je de positieve effecten nog versterken door mee te zingen en met je voeten mee te tikken op de maat van de muziek. Nog een feitje: drie kwartier klassieke muziek voor het slapengaan betekent beter slapen, vermindering van depressieve gevoelens, gezonder eten en een beter geheugen. Deze en meer weetjes vind je in dit artikel. 

Knuffelen

Knuffelen zorgt voor de aanmaak van oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Je voelt je meteen blijer, meer verbonden, meer gesteund. En dat is ook bevorderlijk voor je afweer. Geef je partner, kind, vriend of vriendin dus eens vaker een knuffel!

Voel jij je opgelucht dat dit allemaal best haalbare tips zijn? Mooi zo, ontspanning is goed voor je immuunsysteem! 

Lees ook:

Snel van je verkoudheid af met zuurstof
Suiker weg, verkoudheid weg
Verkoudheid te slim af met voeding

Over de schrijver
Reactie plaatsen