Zeventien wijze lessen van mijn moeder
03 juni 2014 
3 min. leestijd

Zeventien wijze lessen van mijn moeder

Mijn moeder is vier weken geleden overleden. Het voelde vreemd om mijn wekelijkse blog ‘gewoon’ weer op te pakken. Ik heb besloten te beginnen met een blog geïnspireerd door mijn moeder, met daarin zeventien van haar wijze lessen.

1 Wees betrouwbaar

Mijn moeder was nauwkeurig en gestructureerd. Kwam afspraken altijd na. Een baken van organisatietalent en betrouwbaarheid, en onder andere daardoor van grote waarde voor anderen. Als dingen goed geregeld zijn en je altijd weet waar iets te vinden is, geeft dat jezelf en anderen lucht.

2 Doe vervelende dingen eerst

Elke dag zijn er dingen te doen die leuk en minder leuk zijn. Mama’s beproefde strategie voor efficiënt werken en een opgeruimd humeur: doe de dingen waar je tegenop ziet eerst.

3 Probeer dingen uit

Breng variatie in je leven en ontwikkel en verrijk jezelf door regelmatig iets nieuws te proberen. Een tripje naar een land waar je nog nooit geweest bent, een tekencursus, vrijwilligerswerk, in de geschiedenis van je woonplaats duiken, het kan van alles zijn.

4 Volg je hart

Bij de uitdrukking ‘volg je hart’ denk je misschien aan grote thema’s als de liefde, kinderen, een verhuizing, of een andere baan. Maar eigenlijk wil ‘volg je hart’ zeggen: toets de hele dag door met je hart of iets klopt voor jou. En maak dan je beslissing, geef jouw visie, kies richting, geef jezelf ruimte. Vertrouw op je intuïtie.

5 Wees zacht

Ik heb het lange tijd als gevaarlijk beschouwd om zacht en ‘dus’ kwetsbaar te zijn. Maar mijn moeder heeft laten zien hoeveel kracht er juist in zacht zijn zit. Zacht zijn is aanwezig zijn met aandacht voor de ander, knuffelen, een veilige omgeving bieden voor kinderen, kleur bekennen, jezelf goedkeuren, zorgen, helpen, aanmoedigen. En als je bedenkt hoeveel mensen je zo ondersteunt, zie je hoeveel draagkracht ‘zacht’ heeft.

6 Plan, zodat je genoeg tijd voor jezelf hebt

In haar drukbezette leven vond mijn moeder genoeg tijd om leuke dingen te doen. Weekendjes weg, lekker lezen, op visite gaan bij familie en vrienden, een cursus, naar het theater…Gewoon inplannen en doen wat je jezelf hebt beloofd. Met een realistische kijk op hoeveel je in een week kunt doen en hoeveel tijd je voor jezelf wilt, ben je juist heel productief.

7 Denk vooruit

Vriezers en voorraadkasten vol met allerlei soorten eten, geordende mailboxen, feilloze checklists voor vakanties en weekendjes weg, realistisch plannen van activiteiten…Door af en toe even goed voor een planning te gaan zitten (en je er ook aan te houden 😉 ), hou je je handen vrij voor belangrijker dingen, en onverwachte gebeurtenissen.

8 Wees op de hoogte

Mama was betrokken bij mensen, bij allerlei activiteiten en commissies. Ze las veel. Ze was op de hoogte. Van politiek, kerk, het nieuws, maatschappij, familie, vrienden, en ook op het gebied van computers, e-books en andere gadgets. Goed geïnformeerd zijn, bijblijven, vergroot je betrokkenheid bij de samenleving en maakt je ook tot een belangrijke informatiebron voor anderen.

9 Wees standvastig

Heb je een (onderbouwde) mening, blijf daarbij en laat hem horen. Is iets belangrijk voor je, heb je een doel, ga ervoor en laat de kaas niet van je brood eten.

10 Draag bij aan de maatschappij

Door goed te leven, samen te werken, oog te hebben voor degenen die het minder hebben getroffen dan jij en je ideeën voor een betere wereld voor ogen te houden, kun je op je eigen manier bijdragen aan de maatschappij. Je actief inzetten geeft je een goed gevoel over jezelf en brengt je in contact met inspirerende mensen.

11 Je bent goed zoals je bent

Een clichématige uitspraak krijgt betekenis als je moeder het tegen je zegt. En als ze het voorleeft. Ik denk dat een belangrijke reden dat mijn moeder zo met open armen in de wereld stond, is dat zij zichzelf goedkeurde. En daarmee ruimte schiep voor anderen. Jezelf goedkeuren zoals je bent geeft innerlijke vrede, brengt je aandacht in het hier en nu, maakt het eenvoudiger om keuzes te maken en grenzen te stellen.

12 Neem snel beslissingen

Wat kun je veel tijd verliezen door te blijven wikken en wegen. Mama was daar wars van. Ze maakte haar keuzes meteen en had zelden of nooit spijt. Snel beslissen brengt vaart in je leven en rust in je hoofd.

13 Blijf jezelf ontwikkelen

Al heb je niet de studie kunnen doen die je wilde doen, je kunt je in dit land continu blijven ontwikkelen, op allerlei manieren, in de breedte en de diepte. Onderzoek het leven, ontdek je passies en talenten.

14 Wees met al je aandacht aanwezig voor de ander

Volgens mij is dit sowieso een talent van moeders: met speciale aandacht luisteren. Moeders weten al wat er speelt voordat je iets hebt gezegd. Maak verbinding met de ander en luister met je hart. Geef heling en steun door gewoon aanwezig te zijn.

15 Maak het gezellig

Laat gasten voelen dat ze welkom zijn. Zorg voor een opgeruimd humeur en bespaar jezelf stress door geen onnodige tijd te steken in poespas rond hapjes en drankjes. Geniet van je gezelschap. Lach veel.

16 Geniet van het buitenleven

Ga de natuur in, wandel, fiets, geniet van je eigen tuin, van bloemen in huis en van de seizoenen.

17 Verdiep je in je familiegeschiedenis

Weten waar je vandaan komt is interessant en leerzaam. Je verbonden weten met je voorouders geeft een goed gevoel. Verdiep je in je familiegeschiedenis door stamboomonderzoek, leeswerk, oude foto’s en gesprekken met oudere familieleden. Je ontdekt steeds weer nieuwe dingen. Herkenbaar, verrijkend en verrassend.

Welke wijze lessen, normen en waarden heb jij meegekregen van je familie? Deel het hieronder!

Over de schrijver
Saskia Steur
Door

Saskia Steur

op 03 Jun 2014

Lieve Karine, wat een mooi cadeau geef je de wereld hiermee. Het is net alsof ik de lessen over mijn eigen moeder lees. Zij leeft nog, maar heeft Alzheimer en kan deze lessen op haar 84e niet meer voorleven. Dankzij jouw blog kan ik ze alsnog blijven koesteren, voorleven en doorgeven aan onze volgende generatie. <3

Karine
Door

Karine

op 03 Jun 2014

<3 Met dank aan mijn moeder ;-)

Saskia Steur
Door

Saskia Steur

op 03 Jun 2014

Ja, inderdaad, met dank aan jouw moeder, ook ik ben haar dankbaar...!

Karine
Door

Karine

op 03 Jun 2014

Misschien een leuke boekentip ter aanvulling: 'Four Acts of Personal Power' van Denise Linn (in het Nederlands heet het 'Afstammelingen', de originele, Engelse versie vind ik krachtiger). Ze leert je stap voor stap hoe je je eenvoudig intuïtief verbindt met je voorouders en zo met hun kennis en wijsheid! Liefs, Karine

Reactie plaatsen