Eten, kleding, vakanties, woonruimte, relaties, werk, opleiding, uitgaven…Het leven bestaat uit beslissingen nemen. Gaat jou dat gemakkelijk af? Of vind je het maar lastig en ben je eindeloos bezig met het (her)overwegen van je keuzes? Met deze 9 tips word je beter in beslissingen nemen!
1 Speed it up
Wikken en wegen kost tijd, je humeur wordt er niet beter van en het nemen van de ‘juiste’ beslissing lijkt alleen maar moeilijker te worden. Soms is het niet wat je kiest, maar dat je kiest. Maak er een sport van snel beslissingen te nemen. Pakt een keus niet goed uit, dan kun je je fout meestal makkelijk herstellen. Of ervan leren.
2 Gebruik je fantasie
Als je uit meerdere opties moet kiezen, gebruik je fantasie en ontdek waar je gevoel naar uitgaat.
– stel dat optie A vervalt. Baal je dan of ben je juist opgelucht? Doe hetzelfde voor de andere opties.
– als het om een aankoop gaat: hoe voel je je bij het idee dat je te laat bent en het artikel is niet meer verkrijgbaar? En hoe voelt het als je je voorstelt dat je het artikel of de training of wat dan ook, gratis krijgt? Doet het je iets of niet? Hoe voelt het als je je voorstelt dat het artikel twee keer of tien keer zo duur is: wil je het nog steeds? Wat als je kans op dit moment verkeken is, maar je hoort dat je over een half jaar weer de mogelijkheid hebt om de training te volgen of de aanschaf te doen? Ben je opgelucht over de uitstelmogelijkheid, of omdat je nu beter voelt wat je wilt?
– Stel je voor dat je besluit A neemt. Reis in gedachten 3 maanden vooruit. Of een jaar. En blik dan terug op je beslissing. Hoe voel je je? Doe hetzelfde voor optie B.
– Wat als je partner, moeder, beste vriend tegen je zou zeggen: doe het, dit past echt bij je! Twijfel je dan nog steeds of is dit het zetje wat je nodig had om te voelen wat je wilt en de knoop door te hakken?
3 Neem een time out
Adem een aantal minuten rustig in en uit. Maak je hoofd leeg van al die drukke gedachten, beslommeringen. Stel jezelf dan opnieuw de vraag: wat/welke wil ik?
Er een nachtje over slapen is ook altijd een goed idee. Of ga even iets creatiefs doen met je handen; schilder, boetseer, maak een vision board. Refresh, reset your brain.
4 Kom in beweging
Fysiek in beweging komen zorgt er vaak voor dat je mind ook in beweging komt. Ga wandelen, hardlopen, dansen; doe iets waarbij je je benen gebruikt en je voeten de grond raken. Een helderder hoofd, verbeterde stemming, meer energie, een beter gevoel over jezelf maken het gemakkelijker een beslissing te nemen.
5 Volg je instinct
Vaak is je eerste ingeving de juiste. Kies dus die optie en sta jezelf niet toe te ‘secondguessen’. Blijf niet dwangmatig ja-maaren en ga voor de energie die vrijkomt door te stoppen met twijfelen. Train jezelf keer op keer in het besluiten nemen vanuit je intuïtie.
6 Hou een groter doel voor ogen
Als je je belangrijkste levensdoelen helder hebt, kun je daaraan toetsen of je beslissing die doelen wel of niet dient. Als je niet weet wat je wilt, en je merkt dat je dit ook vaak tegen jezelf of anderen zegt, ga dan even zitten voor deze schrijfoefening.
Stel jezelf de vraag: ‘Wat als ik het wel wist?’. Schrijf 5 minuten lang, zonder je pen van het papier te halen, antwoorden op op deze zin. Beoordeel jezelf niet. Weet je even niets te schrijven, schrijf dan nogmaals de zin op ‘Als ik wist wat ik wilde, zou ik…’ of ‘Wat ik echt wil, is…’ of ‘Ik ben hier om te….’ of ‘Wie ben ik echt’.
7 Interview en adviseer jezelf met deze oefening
Zet twee stoelen tegenover elkaar. Op de ene stoel ga jij zitten. De andere stoel is voor een denkbeeldige adviseur. Of dat nu je vader is, een beschermengel, Richard Branson (dat is wel een goeie eigenlijk, met zijn ‘screw it, let’s do it-motto), of de jij uit een parallel universum die ‘het’ wel weet. Stel een vraag als jezelf. En ga vervolgens op de adviseursstoel zitten en geef steeds het eerste antwoord dat in je opkomt. Interview je adviseur. You’ll be surprised.
8 Flip the old coin
Wie kent het niet: je gooit een muntje op om een beslissing te nemen. Vervolgens wordt het kop en merk je dat je hoopte dat het munt zou worden (of andersom). En je gooit nog eens. En nog eens. Tot de uitkomst je bevalt. Het maakt eigenlijk niet uit. Je houden aan de eerste uitslag geeft rust. Geen genoegen nemen met de uitslag zegt iets over waar je gevoel eigenlijk naar uitging. In beide gevallen ben je een stap verder.
9 Hoe doen anderen het?
Vraag familie, vrienden, collega’s wat hun strategie is om beslissingen te nemen. En of zij ook wel eens vastlopen. En wat ze dan doen. Probeer wat van die strategieën uit.
Succes!
Vond je deze blog zinvol? Ik vind het super als je hem deelt!