De zon in jezelf

Ben jij ook altijd zo blij als de zon schijnt? Het is dan net alsof het leven meteen wat makkelijker gaat. Je bent vrolijker, hebt meer energie, meer levenslust, geniet van buiten zijn. Een zonnige dag in de winter vind ik echt een cadeautje. En vandaag is het (hier in elk geval) zo’n prachtige, zonnige dag. Omdat we in de winter niet standaard kunnen rekenen op zonnige dagen, hierbij een aantal tips om de zon in jezelf te ervaren.

Verwarm je aan je eigen zon

Als je alleen al denkt aan de zon kun je de aangename warmte al voelen. Je hebt ook veel warmte in je, als mens. Breng deze beelden bij elkaar. Visualiseer een stralende, glimlachende zon in je chakra’s. In je buikgebied helpt de zon je om de warmte te verbinden met je basis, je emoties en je innerlijke kracht. In je hart laat de zon je de warmte ervaren die zit in vertrouwen, liefde voor jezelf, geven en ontvangen. Visualiseer ook een zon die schijnt in je hoofd, die al je gedachten lichter maakt en je ogen ontspant. Maak er een ontspannende meditatie van, kijk wat het bij je oproept. Experimenteer met de grootte, intensiteit en kleur van je zon.

Versterk het effect van de meditatie door vooraf een ‘bodyscan’ toe te voegen: ga liggen, of ga zitten met je voeten naast elkaar op de grond. Adem een paar keer rustig en volledig in en uit. Ontspan achtereenvolgens je voeten, enkels, onderbenen, bovenbenen, bekken, buikgebied, rug, schouders, armen en handen, nek, kaken, gezicht.

Lach meer!

Lach jij genoeg? Ik zoek zo af en toe naar manieren om meer te lachen. Want lachen is gezond. En leuk natuurlijk. Een goede sitcom, een avond standup comedy, de slappe lach met vriendinnen, lachen om de grappige uitspraken die kinderen soms doen… Afgelopen weekend nam ik deel aan een workshop lachyoga. Deze in India ontwikkelde yogavariant bestaat niet uit moeilijke houdingen, maar gaat om lachen zonder reden, gewoon omdat het vrolijk maakt, ontspant en gezond is. Specifieke oefeningen zorgen ervoor dat je vanuit ‘neplachen’ in een spontane, onbedaarlijke lachbui belandt. Door vol overgave te lachen, spreek je allerlei spieren aan en haal je veel zuurstof binnen. Daarbij zorgt het lachen voor de aanmaak van extra vrolijkheidshormonen. Het is een instant boost voor je immuunsysteem. 10 minuten lachyoga schijnt gelijk te staan aan een half uur fitness. Da’s snel verdiend toch! En, zeg eerlijk, lukt het jou om te lachen tijdens het sporten? :-)

Zing mee met feelgood muziek

Wat is je favoriete zomerse plaat? Van welke muziek word je nu echt vrolijk? Zet aan die radiozender, cd, mp3 of misschien wel dat speciale oude cassettebandje en zing keihard mee! Dansen mag ook natuurlijk. In beide gevallen beïnvloed je je gedachten en ademhaling op een positieve manier.

Geef complimenten

Wees een zonnestraal voor de mensen om je heen: geef gemeende complimenten, spreek je waardering uit! En krijg je complimenten, zeg dankjewel en neem ze aan met een glimlach!
Word alvast vrolijk van het complimentenlied en bekijk voor inspiratie het complimentenboek.

Wat was de mooiste dag van je leven?

Neem pen en papier en schrijf je mooiste herinneringen op aan de mooiste dag van je leven. Zeker weten dat dit hartverwarmende woorden en beelden oplevert. Als wat jou betreft de mooiste dag van je leven nog moet komen, laat je fantasie los op hoe die dag eruit zou moeten zien!

Woon je net als ik in het ‘Zuiden vol zon’? Dan tel je natuurlijk alvast af: nog 32 dagen tot carnaval!

Wat is jouw beste tip om een zonnig gevoel op te roepen? Deel het hieronder!

Over de schrijver
Reactie plaatsen