Vrede op aarde begint bij jezelf
24 december 2013 
2 min. leestijd

Vrede op aarde begint bij jezelf

Het is de dag voor kerst, dus ik dacht, laat ik de kerstgedachte eens onder de loep nemen. Volgens mij is dat ‘Vrede op aarde’. Nu is het met kerst vaak zo dat je directe omgeving er mooier uit ziet, maar de oorlogen en rampen wereldwijd gaan onverminderd door. De teksten van de decennia oude kersthits ‘War is over’ en ‘Do they know it’s Christmas’ zijn helaas nog steeds actueel. We kunnen geld doneren en petities tekenen, maar verder hebben we nauwelijks invloed, zo lijkt het. Zo lijkt het. Maar het is niet zo.

Want de wereld die je waarneemt is een afspiegeling van je binnenwereld.

En je binnenste kun je beïnvloeden.

Het stilstaan bij en voeden van positieve gedachten en emoties heeft niet alleen effect op jou, maar ook op de buitenwereld. En zo breng je verandering in de wereld die je waarneemt.

De Hawaiiaanse healingmethode Ho’oponopono heeft als uitgangspunt dat als jij een probleem ervaart, je op de een of andere manier een aandeel hebt in dit probleem. Omdat je het waarneemt en er een aandeel in hebt, is het ook je verantwoordelijkheid om het te helpen oplossen. Dit doe je door eenvoudigweg de zinnen ‘I love you – I’m sorry – Please forgive me – Thank you’ te herhalen voor de persoon, het probleem of de situatie die je in gedachten hebt. Je creëert een stroom van liefde, heling, compassie en harmonie. Een veel hogere trillingsfrequentie dan angst, verdriet, boosheid of paniek.

Het is een natuurwet dat hogere trilling lagere trilling transformeert. Dit is het uitgangspunt van elke vorm van healing.

Eén persoon kan het verschil maken. De Hawaiiaanse Dr. Len paste Ho’oponopono toe op alle bewoners van een psychiatrische afdeling. Ze genazen stuk voor stuk.

Hoe dit kan? We zijn samen een, we zijn allemaal verbonden, al lijkt het dagelijks leven van wij-zij situaties aan elkaar te hangen. Onze gedachten en onze samenwerking kunnen de wereld veranderen. Bekend zijn de positieve invloed van massale meditaties op misdaadcijfers en de wetenschappelijke intentie-experimenten van Lynne McTaggart. Haar adagium: “To think is to affect.” Met het richten van je liefdevolle aandacht, je intentie, breng je heling en verandering.

Dit is ook het uitgangspunt van Stadsverlichting, waarbij verspreid over Nederland een toenemend aantal mensen samen in meer dan 700 woonkamers eens per maand mediteert. Peace Troubadour James Twyman organiseert wereldwijde peace prayers voor oorlogsgebieden. The Institute of HeartMath doet onafgebroken baanbrekend onderzoek naar het effect van je denken en emoties op je welzijn, gezondheid, je omgeving en de aarde.

Deze wereld van vrije wil is gebaseerd op twee uitersten: angst en liefde. Op elk moment heb je de mogelijkheid een keus te maken voor ‘licht’ of ‘donker’. Investeer voor jezelf en de wereld niet in angstgevoelens: doemscenario’s, negatieve emoties. Neem ze waar en laat ze los. Angst brengt verdeeldheid, beperking, agressie en meer angst. Liefde brengt heling, harmonie, vreugde en meer liefde.

Hoe creëer je vrede in jezelf?

Door het verhogen van je eigen trillingsfrequentie.

Kies gezonde voeding en werk aan een gezonde staat van zijn: kies een meditatievorm of yogavariant die bij je past. Waardeer jezelf en anderen, wees dankbaar, laat complimenten en mooie woorden op je inwerken. Ruim op, doe weg, wat jou geen goed gevoel geeft. Stel grenzen, hou je eigen welzijn en gezondheid in de gaten. Werk met healingbehandelingen aan je karma, interne conflicten, overtuigingen rond eigenwaarde en overvloed. Pas Ho’oponopono toe.

Geef toe aan intuïtieve ingevingen en momenten om iets te doen waar jij en de ander blij van worden. Komt die persoon voor jou bij de kassa 10 cent tekort, geef het dan gewoon. Of betaal zelfs iemands hele winkelwagen. In deze tijd van het jaar zijn we wat vrijgeviger en saamhoriger dan anders, maar waarom niet elke dag zo in het leven staan?

Fijne kerstdagen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen