Een goed moment om te mediteren
08 april 2014 
2 min. leestijd

Een goed moment om te mediteren

Kun jij wel wat rust gebruiken zo af en toe? Kijk eens of je een moment van ‘gewoon even uitrusten’ kunt vervangen door ‘even mediteren’. Het lijkt even een investering of inspanning, maar mediteren betekent dat je jezelf traint in het steeds vaker en langer ervaren van innerlijke rust. Wat er zich buiten je ook afspeelt. Mediteren maakt je kalm en helder. Het wordt gemakkelijker gedurende de dag je energie en je focus te behouden. Je weet beter wanneer je op je gevoel kunt vertrouwen. Je wordt ook beter in reageren vanuit wijsheid en compassie, in plaats van reageren vanuit je ego. Voordelen genoeg. Maar wat is nu het beste moment om te mediteren?

’s Ochtends: je dag creëren door te mediteren

Je wilt dat je dag succesvol verloopt. Voordat je onder de douche vandaan bent, heb je in gedachten misschien al een hele to do-list doorgenomen, met de bijbehorende mogelijke obstakels. Om met een kalm hoofd, focus en optimisme aan de dag te beginnen, is het een goed idee elke ochtend even te mediteren. Of je dit 10 minuten doet of een uur is aan jou. Wat heb je nodig, wat zegt je gevoel?

Programmeer jezelf voor een optimaal verlopende dag. Check niet alleen wat je vandaag te doen hebt, maar stel ook vast hoe je je wilt voelen als alles gedaan is: voldaan, succesvol, blij. Visualiseer hoe alle taken en projecten van vandaag je moeiteloos en met plezier afgaan.

Gedurende de dag je aandacht weer in het hier en nu brengen

Mediteren is je aandacht terugbrengen naar het hier en nu, weer helemaal aanwezig zijn. Vaak ben je niet echt aanwezig, maar is je aandacht – en dus je energie – versnipperd. Er is zoveel te doen en zoveel om over na te denken…

Merk je ergens gedurende de dag dat de onrust in je hoofd het weer heeft overgenomen? Je kunt je energie weer in het hier en nu brengen door iets met al je aandacht en aanwezigheid te doen. Eet eens met al je aandacht en zintuigen een appel, neem eens bewust plaats op je stoel achter je bureau, doe de afwas terwijl je bewust het warme water en het servies in je handen voelt, zet heel bewust je voeten neer als je een wandeling maakt – ook als dit midden in de stad is.

Is het idee dat je je niet kunt concentreren voor jou een drempel om met mediteren te beginnen? Draai het dan eens om. Let eens op wat je afleidt op dit moment: lawaai, je eigen zorgelijke gedachten, iemand die voorbijkomt, troep in huis…Neem dit stukje onrust als uitgangspunt om rust te vinden. Observeer het object, de persoon, de situatie. Kijk wat de onrust doet met je lichaam: voel je meer spanning? En je ademhaling: adem je snel en oppervlakkig? Adem bewust rustig en diep in en uit. Ontspan de plekken in je lijf waar je spanning voelt. Kijk van een afstandje naar de gedachten die je hebt. Neem waar hoe jij gewoon ontspannen en bij jezelf kunt zijn, met alles wat er om je heen gebeurt.

’s Avonds: de dag loslaten en jezelf programmeren

’s Avonds, voor het slapengaan, is het moment om de afgelopen dag helemaal los te laten en alvast de volgende dag ‘voor te programmeren‘.
Ontspan je lichaam van top tot teen. Kalmeer je hoofd met je aandacht en ademhaling.
Wat heeft deze dag je gebracht aan moois of wijze lessen? Wat laat je los, waar ben je verwonderd of dankbaar over?
Waar in je lichaam zit nog spanning?
Over welk onderwerp wil je vannacht helderheid krijgen via je dromen?
In welke staat wil je morgen wakker worden? Verfrist en vol levenslust? Hoe wil je dat je dag morgen verloopt?
Zet ’s nachts eventueel (zachtjes) een mp3 of cd aan op repeat, met een meditatie naar keuze. Zo ga je tijdens je slaap door met ontspannen en jezelf programmeren op moeiteloosheid en effectiviteit.

Is mediteren jouw ding? Of juist niet? Zou je ermee willen beginnen? Wat houdt je tegen? Deel het hieronder!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen